Eparhija tuži, mladić ne odustaje

Afera s vladikom Pahomijem i dalje se ne stišava. Nakon što je ponovo optužen za seksualno zlostavljanje, Vranjska eparhija je optužila žrtvu, koja ne odustaje.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

15:51

Default images

Optužbe za seksualno uznemiravanje protiv vladike Pahomija izneo je mladić Nemanja S., koji sada ima 24 godine, ali kaže da se seća svega što se dešavalo kada je imao 16 godina. Pamti čak i datum - noć između 6. i 7. jula 2004.

Tada je, kaže, pozvan posle noćnog bdenja u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, na razgovor o daljem školovanju. Godinu dana kasnije, kada je izgubio oca, nastavio je školovanje u manastiru Sveti Nikola. Tu se, kaže, njegova lična drama nastavila.

Upravni odbor Eparhije vranjske, u međuvremenu, podneo je krivične prijave protiv tog mladića, inače bivšeg magacionera. Prijava je podneta protiv njega i bivšeg starešine jedne crkve u Vranju zbog pronevere, objavljeno je na sajtu eprahije u tekstu pod naslovom "Zašto se navodna afera ponovo pokreće i zašto baš sada".

U saopštenju se objašnjavaju okolnosti pod kojima je podneta krivična prijava protiv bivšeg magacionera eparhije koji je u izjavi "Novinama vranjskim" 21. marta optužio vladiku Pahomija da ga je godinama seksualno uznemiravao.

Pahomije je inače za list "Danas" ranije rekao da je spreman da se odazove na poziv bilo iz policije, bilo iz nadležnog tužilaštva i da svoj iskaz. “To je moja obaveza i ja od toga neću nigde pobeći”, rekao je on.

Mladić kaže da je ovakav odgovor očekivao i da je baš zbog straha od uticaja vladike godinama ćutao. Nemanja S. kaže da se boji i sada, pa je izjavu o višegodišnjem seksualnom uznemiravanju dao pripadnicima Uprave kriminalističke policije iz Beograda, sa kojima je razgovarao u Leskovcu.

Slučajem se, ipak, bave Tužilaštvo i policija u Vranju. Načelnik Policijske uprave Slađan Velinović potvrdio je da je, po zahtevu Tužilaštva, razgovarano sa nekoliko osoba, ali o detaljima nije mogao da govori.

Vladika Pahomije optužen je 2002. za seksualno zlostavljanje četiri dečaka, ali ga je sud u Nišu 2006. oslobodio optužbi zbog zastarelosti postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: