"Odnosi sa Kinom najbolji do sada"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su rusko-kineski odnosi najbolji do sada u viševekovnoj istoriji.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

23:04

Default images

Činjenica da je Rusija prva zemlja koju posećuje kineski predsednik Sji Đinping nakon izbora na tu funkciju potvrđuje posebnu prirodu strateškog partnerstva između Rusije i Kine, dodao je Putin, prenosi agencija Itar-Tass.

Rusko-kineske odnose karakterišu visok stepen uzajamnog poverenja i partnerstva, rekao je ruski predsednik u intervjuu agenciji Itar-Tass uoči posete kineskog lidera.

Putin je naglasio da zajednički pristup dve zemlje prema suštinskim međunarodnim pitanjima predstavlja važan faktor stabilnosti u svetskoj politici.

Rusija i Kina daju primer izbalansiranog i pragmatičnog pristupa rešavanju gorućih pitanja kao što su situacija na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, nuklearna kriza na Korejskom poluostrvu i pitanje nuklearnog programa Irana, naveo je Putin.

Ruski predsednik je dodao i da je obim bilateralne trgovine u poslednjih pet godina više nego udvostručen.

Kineski predsednik Sji Đinping boraviće od 22. do 24. marta u zvaničnoj poseti Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: