UN: Istraga o pravima u S. Koreji

Ujedinjene nacije formirale su međunarodnu istražnu komisiju koja treba da preispita kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

18:29

Default images

Ženevski forum, koji broji 47 članova, jednoglasno je usvojio rezoluciju koju su ponudile Evropska unija i Japan, a podržale Sjedinjene Američke Države, kojom se osuđuje navodna tortura, nedostatak hrane i otvaranje radnih logora za političke zatvorenike.

Tročlani istraživački tim treba da radi godinu dana, navodi se u saopštenju Foruma, koji je pozvao Pjongjang da sarađuje u istrazi, preneo je Rojters.

U timu bi trebalo da se nalazi i Marzuki Darusman, specijalni izvestilac za Severnu Koreju, koji je prošlog meseca upozorio na silovanja, torturu i pogubljenja u toj zemlji.

"Ova dugo očekivana istraga pomoći će da na videlo izađu sve zloupotrebe koje je decenijama vršila severnokorejska vlada", navela je u saopštenju Džuli de Rivero, glavni pravni zastupnik organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

U debati, severnokorejski ambasador So Se Pjong odbacio je rezoluciju kao "instrument koji služi političkim ciljevima neprijateljskih sila, u njihovom pokušaju da diskredituju sliku o Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji".

"Kao što smo više puta rekli i sada ponavljamo, ta kršenja ljudskih prava koja se navode u rezoluciji ne postoje u našoj zemlji", rekao je So i upozorio da oni koji je podržavaju treba da uzmu u obzir "sve ozbiljne posledice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: