Sankcije SAD za ekstremiste Malija

SAD su uvele sankcije islamskoj ekstremističkoj grupi koja je zauzela veliki deo severnog dela Malija, što je izazvalo vojnu intervenciju Francuske.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

17:10

Default images

Stejt department je saopštio da je stavio "Ansar Dine" na listu stranih terorističkih organizacija, čime su svi njeni računi blokirani u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno da posluju s njom, javio je AP.

Vašington je prošlog meseca izrekao sličnu meru i protiv vođe grupe Ijada Ag Galija.

Uz pomoć severnog afričkog krila Al-Kaide, "Ansar Dine" je preuzela kontrolu nad većim delom teritorije severnog Malija, posle plemenske pobune.

Nad teritorijom koju kontroliše, ta grupa je uvela strogi islamski zakon Šariju, usled čega je na hiljade ljudi pobeglo, a mnogi su bili mučeni i ubijeni.

Francuska vojna akcija odgurnula je pobunjenike nazad u planinska skrovišta u blizini granice s Alžirom.

Ujedinjene nacije su, takođe, uvele sankcije grupi "Ansar Dine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: