Saslušanje privedenih za "Azotaru"

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje 12 osumnjičenih koji su privedeni zbog malverzacija u "Azotari". Određen pritvor od 48 sati.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

15:31

Default images

Privedeni se sumnjiče da su zloupotrebama u vezi sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više od 400 miliona dinara, a državni bužet za 70 miliona dinara.

"Policija je protiv ovih osoba podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su u periodu od maja 2010. do aprila 2011. godine kao odgobvorna lica u pomenutim preduzećima oštetili budžet RS neosnovanim korišćenjem sredstava namenjenih za regresiranje mineralnih đubriva po uredbama Vlade Republike Srbije, kao i Azotaru Pančevo po osnovu neplaćanja preuzetih količina regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva. Prema navodima krivične prijave sumnja se da su na taj način oštetili budžet RS za oko 70 miliona dinara, a Azotaru za više od 400 miliona dinara", rekao je direktor policije Miljko Veljović za B92.

On je precizirao da je reč o nastavku istrage koja je pokrenuta 24. novembra prošle godine, koja je od tada proširena u još dva navrata.

"Privedeni su Vlada Krković komercijalni direktor u HIP Azotari, Branko Jurišić direktor preduzeća Frigo Logistik iz Novog Sada, Slavko Guberinić osnivač i odgovorno lice u preduzeću Frigo logistrik, Radivoje Božović iz Sremske Kamenice odgovorno lice u preduzeću NS Agro norma, Dragi Stojaković iz Novog Sada vlasnik i direktor preduzeća Makota, Zoran Mijajlović direktor preduzeća Neno trejd, Sava Roganović direktor preduzeća Alero union iz Vrbasa, Dragi Popin ovlašćeno lice iz preduzeća Mat iz Novog Sada, Milisav Filipić odgovorno lice u preduzeću Agro bosman iz Novog Sada, Saša Ostojić odgovorno lice u preduzećima Agro fiš trejd i Anos iz Subotice, Bojan Joksimović direktor preduzeća Jokom iz Beograda i Dragojla Matijašević direktorka preduzeća Polet plus iz Bora", naveo je Veljović.

Istovremeno policija je podnela i dopunu prijave.

"Policija je podnela i dopunu krivične prijave protiv Radosava Vujačića zastupnika kapitala i predsednika UO HIP Azotara i Mihajla Grujića zamenika direktora Azotare zbog sumnje da su kao odgovorna lica omogućili pomenutim privatnim preduzećima kupovinu regresiranog mineralnog đubriva iako oni na to nisu imali pravo prema uredbama vlade RS, kao i da su na štetu Azotare odobrili prodaju mineralnih đubriva istim kupcima po povlašćenim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja, tako da najveći deo isporučenih đubriva do danas nije naplaćen. Inače protiv Vujačića i Grujića se već vodi istraga od novembra prošle godine", rekao je Veljović i dodao da je svim privedenim llicima određena je mera zadržavanja do 48 časova, a njihovo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal je u toku.

Tužilaštvo je krajem novembra prošle godine, zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva pokrenulo istragu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osumnjičenih.

Kasnije u dva navrata proširena hapšenjem još deset osoba.

Pre mesec i po dana kao svedoci u istrazi koju vodi tužilaštvo za organizovani kriminal saslušani su predsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: