FR: Srbija može da ispuni uslove EU

Francuski ministar evropskih poslova Bernar Kaznev veruje da će Srbija u predviđenom roku uspeti da ostvari ono što se iz Brisela od nje očekuje.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.03.2013.

21:58

Default images

Nije važna pravna forma normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, važno je da građani osete prosperitet i stabilnost, kaže, u intervjuu za ”Večernje novosti”, ministar evropskih poslova Francuske Bernar Kaznev.

“Francuska podržava približavanje Srbije EU. U tom smislu, podržali smo, prošle godine, dodeljivanje statusa kandidata za članstvo vašoj zemlji, što predstavlja prvu etapu ka otvaranju pretpristupnih pregovora. Sada je potrebno da Srbija nastavi da odlučno poboljšava odnose s Kosovom i da ostvari novi opipljiv napredak u unutrašnjim reformama, naročito u domenu jačanja vladavine prava”, poručuje Kaznev.

On podseća i da će na proleće doći vreme da se pažljivo razmotri novi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

“Ne može unapred da se utvrđuje kalendar u vezi s odlukom koja se odnosi na otvaranje pristupnih pregovora s Beogradom. Ali ako svi uslovi budu ispunjeni, takva odluka bi onda mogla da bude doneta”, veruje francuski ministar.

Iako je lista obaveza iz decembarskih zaključaka Evropske komisije dugačka, Kaznev očekuje da će Srbija ispuniti postavljene uslove.

“S obzirom na to da se radi o ključnoj fazi otvaranja pretpristupnih pregovora, postavili smo ambiciozne zahteve. Ali oni su pravedni i realistični. Oni su, uostalom, u najvišem interesu Srbije. Ostalo je još nekoliko nedelja do objavljivanja sledećeg izveštaja Evropske komisije. Uvereni smo u sposobnost Srbije da ispoštuje sve postavljene uslove i nastavićemo da je ohrabrujemo da bismo joj omogućili da uspešno pređe ovu etapu”, poručuje on.

Kaznev objašnjava i da se zahtevana ”normalizacija” odnosa Beograda i Prištine shvata kao “trajno, vidljivo i opipljivo poboljšanje odnosa dveju zemalja”.

“Beograd i Priština moraju prvo da postignu dogovore o svim pitanjima koja doprinose stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu njihovih građana, kao što su sloboda kretanja, energetsko pitanje, telekomunikacije, integracija manjina, uz poštovanje njihovih prava”, navodi on.

Nakon toga, prema rečima Kazneva, Srbija i Kosovo treba da razviju međusobnu saradnju, naročito u smirenom regionalnom kontekstu.

“Važno je, najzad, da svako poštuje evropsku perspektivu koju je EU ponudila jednima i drugima i da stoga ne blokira put druge strane ka Evropskoj uniji. Politički dijalog koji je započet između srpskog i kosovskog premijera je obećavajući i mi ga podržavamo”, navodi francuski ministar, ocenjujući da je sporazum na pragmatičnoj i održivoj osnovi moguć ukoliko svi preuzmu svoju odgovornost i pokažu političku hrabrost.

Zahtev da Srbija i formalno prizna nezavisnost Kosova, bar za sada, nije na dnevnom redu.

“Ono što je bitno, za građane Srbije i Kosova, jeste stabilnost, prosperitet i suživot, a ne pravni oblik koji će dobiti normalizacija odnosa između vaših dveju zemalja. Uostalom, EU se nije izjasnila po tom pitanju. Ona insistira na konkretnim aspektima poboljšanja odnosa vaših dveju zemalja”, kaže Kaznev.

Francuski ministar evropskih poslova podseća i da su predsednici Francuske i Srbije u aprilu pretprošle godine potpisala Sporazum o strateškom partnerstvu, što otvara brojne mogućnosti za ekonomsku saradnju.

“U Srbiji, 10.000 zaposlenih direktno radi za francuska preduzeća. Nove mogućnosti se otvaraju za francuske investitore u Srbiji, imajući u vidu strategiju reindustrijalizacije koju trenutno sprovodi srpska vlada. Mislim na oblast novih tehnologija i agrarno-prehrambeni sektor. Postoji, takođe, i veliki potencijal u oblasti usluga, naročito u trgovini i distribuciji”, smatra Kaznev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: