Antić: Haški sud za lažnu istoriju

Savetnik predsednika Republike Srbije Oliver Antić kritikovao je Haški tribunal, ocenjujući da je to "politički sud, a ne sud prava i pravde".

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

21:05

Default images

Antić je, na promociji knjige "Od Nirnberga do Haga, pouke istorije", rekao da je Haški tribunal "ključni instrument" za kovanje lažne istorije, preko koga međunarodna zajednica pokušava da umanji zločine Drugog svetskog rata, kao i da ublaži značaj Nirnberškog procesa.

Takođe se pokušava umanjiti značaj činjenice da je Rusija bila ključna sila koja je pobedila nacizam i fašizam, a da je srpski narod dao svoj doprinos u tome, rekao je ovaj profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i savetnik u Ministarstvu inostranih poslova.

On je upozorio da će iduće godine doći do pojačane aktivnosti na reviziji prave slike Prvog svetskog rata, istakavši da "ne vidi ko ima jači motiv od Srbije i Rusije za čuvanje istine, prava i pravde".

Antić je rekao da je u nirnberškom postupku suđeno "ideologiji nacizma i fašizma" i da je to suštinska razlika između njega i Haškog tribunala.

Prema njegovim rečima, opasna je teza koja se zagovara u međunarodnoj zajednici da je Nirnberški proces prethodnik Haškog tribunala.

"Zato je ovaj zbornik ‘Od Nirnberga do Haga, pouke istorije’ značajan, jer opovrgava tu tezu", poručio je Antić na promociji knjige u Ruskom domu.

On je kazao da je tokom nedavne posete pritvorenicima Haškog tribunala imao "zadoljstvo da zajedno s (jednim od dvadesetak autora knjige) Jelenom Guskovom ruča ručak koji im je pripremio Ratko Mladić" u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Na promociji su govorili i autori knjige akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Jelena Guskova, advokat Milan Vujin, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živojin Jovanović i drugi.

Knjiga "Od Nirnberga do Haga, pouke istorije" u izdanju Beogradskog foruma za svet ravnopravnih je zbornik radova poznatih pravnika i akademika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: