"Srbija neće u EU po svaku cenu"

Srbija neće po svaku cenu nastojati da postane članica Evropske unije, rekao je predsednik Tomislav Nikolić tokom razgovora s predsednikom Lukašenkom.

Izvor: B92

Utorak, 12.03.2013.

20:14

Default images

"Do sada se možda činilo da je Srbija spremna da učini sve da postane članica EU. I onda je apetit svih porastao. Danas kažem da ima stvari koje Srbija nije spremna da učini, čak iako je cena članstvo u EU", kazao je Nikolić predsedniku Belorusije.

Nikolić je istakao da Srbija ima veliku želju da se pridruži EU i da će učiniti sve što jedna suverena, samostalna, ponosna država može da uradi. "Ali niko ne može da diktira ko su naši prijatelji. Verujemo da je Belorusija jedna od naših najvećih prijatelja", prenela je Nikolićevu izjavu beloruska agencija Belta.

"Srbija nastoji da postane članica EU. Ispunjavamo sve zahteve Saveta EU, koji su normalni za svaku zemlju", kazao je Nikolić i dodao da Srbija ima problem u vezi s Kosovom.

"Predali smo ga Ujedinjenim nacijama dok su ga one postepeno prenosile u ruke Albanaca, iz godine u godinu", kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je zahvalio Belorusiji zbog "podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije", a Lukašenku zbog "hrabrosti da poseti Srbiju za vreme bombardovanja 1999. godine" i uručio mu odlikovanje.

Predsednik NIkolić se, sa srpskom delegacijom koju čine ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar kulture Bratislav Petković, nalazi u dvodnevnoj poseti Belorusiji.

Premijer Kosova Hašim Tači ranije danas je odbacio izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Priština odustala od svojih stavova po pitanju zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: