"S. Koreja će napasti snage SAD"

Američka obaveštajna služba predstavila izveštaj o pretnjama po bezbednost uz ocenu da će Severna Koreja pokušati da upotrebi nuklearno oružje protiv snaga SAD.

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

18:35

Default images

Služba je ukazala na stepen opasnosti od Severne Koreje, Irana, Sirije i Al Kaide.

Severna Koreja će upotrebiti nuklearno oružje samo ako oseti da je ugrožen opstanak režima, Iran neće moći da neprimećeno proizvede visoko obogaćeni uranijum, dok bi sirijski režim mogao da upotrebi hemijsko oružje, kazao je u Kongresu direktor te službe Džejms Klaper.

Predstavljajući godišnji izveštaj o pretnjama po bezbednost, Kleper je rekao i da je Al-Kaida poslednjih godina oslabila i da sada verovatno nije sposobna za napade širih razmera, ali je upozorio na rastuće pretnje sajber napadima koji bi mogli da pogode brojne strukture zemlje.

"Smatramo, sa dosta niskim stepenom uverenja, da će Severna Koreja pokušati da upotrebi nuklearno oružje protiv američkih snaga ili njenih saveznika samo radi očuvanja režima Kim Jong Una", rekao je Klaper.

Međutim, dodao je Kleper, SAD ne znaju "šta bi za severnokorejski režim predstavljalo probijanje te granice".

"Obaveštajna služba je odavno utvrdila da su, s tačke gledišta Pjongjanga, njegovi nuklearni kapaciteti namenjeni odvraćanju, međunarodnom prestižu i diplomatiji sile", dodaje se u izveštaju.

Kleper je rekao da SAD ne poznaju nuklearnu doktrinu Pjongjanga niti uslove pod kojima bi nuklearno oružje bilo upotrebljeno.

Kad je reč o Siriji, Kleper ocenjuje da bi sirijski režim mogao da upotrebi hemijsko oružje, čak i protiv sopstvenog naroda, ako konvencionalno oružje ne bude dovoljno za ostanak na vlasti.

"Sirija ima veoma aktivan program za hemijsko oružje i poseduje veliko skladište sarina i nervnih gasova", precizirao je Kleper, navodeći i velike zalihe municije uključujući rakete, bombe i artiljerijske granate.

Prema Klaperu, taj program je "kompleksan, geografski rasprostranjen, sa skladištima, proizvodnjom".

Klaper je kazao da SAD i saveznici veoma pažljivo prate osobe ili pojedince u Siriji koji bi mogli da imaju pristup hemijskom oružju.

Govoreći o Iranu, Kleper je ocenio da ta zemlja neće moći da proizvede visoko obogaćeni uranijum za izradu atomske bombe, a da to ne bude otkriveno.

Čak i ako je Teheran unapredio kontroverzni nuklearni program, "neće moći da dođe do materijala i proizvede uranijum, a da njegove aktivnosti ne budu otkrivene", ocenjuje Klaper.

"Mi ne znamo da li će Iran na kraju odlučiti da proizvede nuklearno oružje", kazao je šef američke obaveštajne službe, ali i dodao da SAD i saveznici imaju sredstva da izvrše pritisak na iranske lidere.

Govoreći o "povećanom riziku po osnovne infrastrukture SAD", on je naveo da sajber napadi mogu da probiju informatičke mreže, slabo zaštićene kao što su elektromreže.

Kad je reč o Al-Kaidi, Kleper je podsetio da je ta teroristička organizacija pretrpela teške gubitke od 2008. godine uključujući i ubistvo vođe Osame bin Ladena u Pakistanu.

Ti gubici oslabili su Al-Kaidu "do te mere da je grupa verovatno nesposobna da izvede složene i napade širokih razmera protiv Zapada", ocenio je Klaper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: