Republika Srpska dobila novu vladu

Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske izabrana je nova Vlada RS na čijem je čelu žena, po prvi put od nastanka tog entiteta.

Izvor: Beta

Utorak, 12.03.2013.

00:47

Default images

Podršku premijerki Željki Cvijanović i njenom kabinetu dali su poslanici skupštinske većine, predvodjene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok su protiv glasali poslanici opozicionih stranaka.

Cvijanović je u govoru rekla da je to "narodna vlada", opredeljena da menja stvari i apsolutno spremna da krene u obračun s kriminalom I korupcijom.

Priznajući da su "čuda nemoguća", ona je poručila da će sprovesti prioritete koje je iznela u svom današnjem ekspozeu u Skupštini RS: na prvim mestima su očuvanje ustavne pozicije RS sa svim nadležnostima, i proevropska orijentacija.

Kao dalje prioritete je navela regionalnu saradnju, realizaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, očuvanje radnih mesta, fiskalne i socijalne stabilnosti, reformisanje poslovnog ambijenta, stvaranje prostora za strane i domaće investicije, rehabilituju principa socijalne pravde.

Premijerka je najavila i uvodjenje reda u javnim preduzećima, borbu protiv kriminala i korupcije.

Izboru nove Vlade RS prethodila je višečasovna rasprava u kojoj je opozicija ocenila da premijerka nema viziju, niti je predložila mere koje RS mogu izvući iz teške ekonomske krize. Oni su ocenili da će Cvijanović biti "megafon" predsednika RS Milorada Dodika koji suštinski upravlja svim tokovima u RS.

Premijerka je sve to odbacila, ističući da Dodik "nikada od nje nije ništa tražio" tokom višegodišnje saradnje, a i zahvalila mu je što ju je kandidovao na tu funkciju.

Predsednik Dodik je izjavio da je nesumnjiva njegova podrška novoj vladi i ocenio da "ovim pokazujemo sposobnost koja je u RS prisutna - da brzo rešavamo probleme".

Poručio je da će, zajedno s Narodnom skupštinom, Vladom i ostalim institucijama nastaviti da radi na rešavanju problema, a formiranje nove vlade je objasnio željom da se "napravi novi ambijent I polet".

U kabinetu premijerke Cvijanović biće deset ministara iz bivše Vlade Aleksandra Džombića i šestoro novih koje je kandidovao SNSD.

Vlada odražava ustavnu odredbu o nacionalnoj zastupljenosti, te su Bošnjaci na čelu pet ministarstava, na čelu tri su Hrvati, a na osam mesta su Srbi.

Novu Vladu RS treba da potvrdi i Veće naroda RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: