Pjongjang preti prekidom primirja

Severna Koreja je zapretila da će poništiti prekid vatre sa Južnom Korejom, koji datira još iz 1953. godine.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

23:47

Default images

Razlog su sankcije UN zbog nedavnog nuklearnog testa, ali i zajedničke američko-južnokorejske vojne vežbe.

SAD i Kina postigle su sporazum o nacrtu nove rezolucije UN-a, kojom bi trebalo da budu uvedene nove sankcije Severnoj Koreji.

Severnu Koreju očekuju najoštrije sankcije UNa ikada, izjavila je ambasadorka SADa Suzan Rajs. Amerika i Kina usaglasile su stavove za nacrt rezolucije, kojom će Severna Koreja biti kažnjena zbog nedavnog nuklearnog testa. Rezolucija predvidja dalje sprečavanje razvoja severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja i balističkih raketa, izjavila je Rajsova.

"Na meti četvrtog paketa sankcija Pjongjangu prvi put će biti nedozvoljene aktivnosti diplomata Severne Koreje i njihove protivzakonite bankarske transakcije. nacrt rezolucije predviđa i preduzimanje daljih mera ukoliko Severna Koreja bude izvršila još neki nuklearni test ili lansirala raketu", kaže Rajsova.

Severna Koreja je, posle američko-kineskog dogovora o sankcijama zapretila da će raskinuti sporazum o prekidu vatre kojim je okončan Korejski rat 1953. godine.

"Vrhovna komanda Narodne armije Koreje proglasiće sporazum sa Južnom Korejom nevažećim tog dana kada manevri te zemlje sa SAD budu počeli. Demokratska republika Koreja će bilo koju metu u bilo koje vreme napasti bez ograničenja koja su propisana u sporazumu. Pravednim napadom ćemo dostići veliki cilj ujedinjenja zemlje, što je želja cele nacije", kaže Kim Jonh Čol iz Vojske Severne Koreje.

Severna i Južna Koreja praktično su još u ratu pošto je sukob 1950-1953. završen prekidom vatre ali ne i potpisivanjem ugovora o miru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: