Preminuo Ugo Čaves

Dugogodišnji predsednik Venecuele Ugo Čaves (58) preminuo je nakon duge i teške bolesti. Ovo je trenutak dubokog bola, objavio potpredsednik Nikolas Maduro.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

22:58

Default images

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, vidno uznemiren, obratio se javnosti vešću da je Ugo Čaves preminuo.

Predsednik Venecuele preminuo je posle dvogodišnje borbe sa rakom, čime je završena njegova četrnaestogodišnja socijalistička vladavina u ovoj zemlji.

"Ovo je trenutak dubokog bola", naveo je Maduro, okružen ministrima u TV obraćanju.

Vojni komandanti Venecuele zakleli su se na lojalnost potpredsedniku Nikolasu Maduru neposredno nakon vesti o smrti predsednika Čavesa. Najviši vojni zvaničnici pojavili su se na državnoj televiziji i uživo se zakleli da će biti lojalni Maduru, preneo je Rojters.

Nikolasa Madura za svog naslednika odredio je sam Čaves nakon što je teško oboleo. Vojni komandanti su se, takođe, zakleli da će slediti Čavesove želje i poštovati ustav.

U međuvremenu, Venecuela je rasporedila vojsku i policiju na ulicama nakon vesti o smrti predsednika, u trenutku kada ova zemlja ulazi u period političke neizvesnosti i nacionalne žalosti, preneo je AFP. Potpredsednik Maduro je na nacionalnoj TV rekao da je u toku specijalno raspoređivanje snaga kako bi se "zaštitili naši ljudi i garantovao mir".
(Beta)
Njegova smrt će pogoditi milione pristalica, koje su obožavale njegovu harizmu i antiameričku retoriku. Kritičari su ga sa druge strane doživljavali kao diktatora, nacionalistu, koji je bio oštar prema svojim protivnicima.

Čavesova smrt otvara put u nove izbore koji će pokazati da li njegova socijalistička revolucija može da ga nadživi.

Izbori će se održati u roku od trideset dana, a verovatno će dva glavna kandidata biti Maduro i Enrike Kapriles, opozicioni vođa koji je izgubio od Čavesa u oktobarskim izborima.

Rezultati skorašnjim anketa pokazuju da je Maduro u prednosti.

Sa druge strane, potencijalni poraz Madura bi mogao dosta da promeni u Venecueli, ali i da oslabi alijanse sa zemljama Latinske Amerike, pogotovo sa Kubom, koja se oporavila od finansijske propasti 1990. uglavnom zahvaljujući pomoći Ugo Čavesa.

Čaves, večiti protivnik Zapada

(FoNet, arhiva)
Ugo Rafael Čaves Frias rođen je 1954. godine u mestu Sabaneta, u porodici prosvetnih radnika. 1975. godine završio je Akademiju vojnih nauka i služio kao oficir u padobranskoj jedinici.

1992. godine s grupom drugih oficira učestvovao je u neuspelom pokušaju obaranja vlade Karlosa Andresa Peresa. Osuđen je na zatvorsku kaznu, ali je pomilovan posle dve godine.

Samo pet godina po izlasku iz zatvora, 1999. godine, izabran je za predsednika Venecuela i tu funkciju obavljao je sve do smrti. Odmah po stupanju na funkciju pokrenuo je ustavne promene i promenio ime zemlje u Bolivarska Republika Venecuela.

Posle brojnih protesta, u aprilu 2002. vojska ga je na kratko uklonila s vlasti, ali se ubrzo vratio na funkciju predsednika.

Ugo Čaves ostaće upamćen po konfiskaciji imovine velikih stranih naftnih kompanija, ali, pre svega, kao veliki protivnik zapada i okoreli socijalista.

Dvogodišnja borba sa rakom

Čaves je 30. juna 2011. potvrdio da se oporavlja od operacije uklanjanja tumora, izvršene 10. juna u Havani. Vlada Venecuele je sledećeg meseca saopštila da tumor nije u potpunosti uklonjen, ističući da je Čaves na putu ka potpunom oporavku, da bi 17. jula mediji preneli da se predsednik vratio na Kubu zbog daljeg lečenja.

Čaves se obratio javnosti na svoj 57. rođendan, kada je rekao da ga je bolest naterala da radikalno promeni svoj život.

On je 9. jula prošle godine objavio da se u potpunosti oporavio od raka, svega tri meseca pre predsedničkih izbora. Čaves je na izborima u oktobru pobedio kandidata opozicije Enrikea Kaprilesa i tako osvojio svoj četvrti mandat u trajanju od šest godina.

U novembru je saopštio da ponovo putuje na Kubu zbog lečenja raka, da bi sledećeg meseca lekari u Havani ponovo operisali Čavesa. Nakon te operacije predsednik je zadobio respiratornu infekciju, ali je njegovo stanje bilo pod kontrolom, da bi ubrzo potom potpredsednik Maduro objavio da je došlo do novih komplikacija.

Čaves je, kako je saopšteno, u januaru imao tešku infekciju pluća od koje oporavio, kao i da ide na "dodatne tretmane".

On se zvanično vratio u Venecuelu 18. februara. Podpredsednik Nikolas Maduro i Čavesova kćerka Marija Gabrijela su demantovali svaku tvrdnju da je predsednik Venecuele odavno mrtav. Pre tri dana otvorena je "Kapela nade" gde su svi mogli da se pomole za zdravlje predsednika Venecuele. Tom prilikom potpredsednik Maduro izjavio je da je Čaves "živ, zdrav, ali intubiran zbog respiratornih problema".

Maduro je tada prvi put rekao da je Čaves na hemoterapiji u Venecueli i da nastavlja da se bori za svoj život, nakon operacije na Kubi.

Početkom ovog meseca njegovo disanje se pogoršalo zbog nove respiratorne infekcije. Ubrzo nakon toga usledila je i vest o smrti lidera Venecuele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

325 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: