Ivanović: Pregovori da se nastave

Predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ocenio je da pregovori Beograda i Prištine u Briselu moraju biti nastavljeni.

Izvor: Beta

Utorak, 05.03.2013.

20:57

Default images

"Naša Vlada mora da nastavi pregovore i da prihvata ono što je prihvatljivo i što je zacrtano kao platforma", rekao je Ivanović gostujući na televiziji Most iz Zvečana.

On je ocenio da nije potrebno da se žuri sa rešenjima pre 15. aprila jer, kako je rekao, ako do tog datuma Evropska komisija ne bude imala izgrađen stav i Evropskom savetu ne predloži da Srbija dobije datum, onda taj predlog ni u tom trenutku neće moći do juna da prođe potrebnu proceduru u nacionalnim parlamentima.

"Nije smak sveta ako se to desi jer reforme koje se od nas traže Srbija treba da izvrši ne zbog Evrope nego zbog nas", rekao je on. Ivanović je ocenio da je Srbija ključna zemlja na Balkanu i dodao da bez nje ne može biti mira i stabilnosti.

"Srbija neće biti mirna i stabilna ako nema stimulans da ide prema EU. To omogućava i reforme i dolazak stranih investicija, koje treba da ublaže nezaposlenost i lošu situaciju u industriji", rekao je Ivanović.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju ocenio je da dogovor Beograda i Prištine u Briselu neće biti postignut tako brzo.

"Očekujem da će u prvoj nedelji u aprilu biti održan još jedan krug razgovora i to će, pretpostavljam, biti poslednji krug razgovora pred izveštaj Evropske komisije", rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Priština nema motiv za nastavak razgovora jer su njeni predstavnici shvatili da Kosovu neće biti obezbeđena vizna liberalizacija.

On je dodao da sever Kosova neće biti pod punom jurisdikcijom Prištine ali da neće biti ni sasvim samostalan.

"Nećemo biti ni sasvim samostalni, ali dok je god sever sastavni deo Kosova, dotle je čitavo Kosovo sastavni deo Srbije", rekao je on. Ivanović je rekao da nema ambicije da bude novi načelnik Kosovskomitrovačkog okruga i dodao da sa njim niko o tome nije razgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: