Kenija: Rezultati sporo pristižu

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Keniji nastavljaju sporo da pristižu u sedište Nezavisne izborne komisije, dan posle održavanja izbora.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

17:26

Default images

Jučerašnje izbore obeležila je velika izlaznost.

Jutros oko 08.00 po lokalnom vremenu prebrojano je 30 odsto glasova sa preko 31.000 izbornih mesta, što je oko tri miliona listića za izborno telo od 14,3 miliona glasača.

Komisija procenjuje da je izlaznost bila preko 70 odsto, mada još nije dala tačan podatak, jer su neka birališta zatvorena kasno sinoć zbog velikog priliva ljudi.

Tokom noći kako su pristizali rezultati potvrđivala se prednost potpredsednika vlade Uhurua Kenijate u odnosu na njegovog direktnog rivala premijera Raila Odinge, mada dosad dobijeni rezultati još nisu reprezentativni.
Foto: Beta, AP
U prednosti su Kenijata i Odinga, daleko iza njih je drugi potpredsednik vlade Musalia Musavadi, dok pet ostalih kandidata imaju zajedno jedan odsto dosad prebrojanih glasova.

Potpredsednica izborne komisije Lilian Mahiri-Zaja pozvala je sve da sačuvaju mir u trenutku kada rezultati pristižu.

"Ti rezultati su privremeni dok ne dobijemo zvanične rezultate", rekla je ona.
Foto: Beta, AP
Objavljivanje rezultata, koje se direktno prenosi na glavnim televizijskim kanalima, prati se sa velikom pažnjom i nervozom u zemlji koja još ima traume od nasilja koje je propratilo osporavane izbore u decembru 2007.

Na izborima 2007. zbog sporosti i netransparentnosti prebrojavanja glasova pristalice Odinge, koji je i tada bio kandidat, posumnjale su u prevaru.

Kada je objavljena pobeda Odinginog suparmika Mvaija Kibakia – koji ima 81 godinu i nije se kandidovao ovog puta - izazvalo je velike proteste, koji su prerasli u političke i etničke sukobe. Više od hiljadu ljudi je ubijeno, a preko 600.000 raseljeno.
Foto: Beta, AP
Da bi se izbegle sumnje, izborna komisija ovog puta odmah objavljuje rezultate kako ih dobija SMS-om sa svakog izbornog mesta.

Jedina izvesnost u ovoj fazi je da će se izbor svesti kao što je predviđeno između Uhuru Kenijate (51) i Raila Odinge (68) mada je još nemoguće reći da li će biti potreban drugi krug izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: