"Šanse za datum iste kao juče"

Šanse za dobijanje datum iste su kao i pre šeste runde pregovora u Briselu, jer se juče ništa nije promenilo, kaže za B92 potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

16:35

Default images

"Šanse se i dalje velike, zaista verujem u to, a veruje i većina naših građana. Srbija je zaslužila datum, jer smo dovoljno uradili, prvo su bili tehnički pregovori, a onda je dijalog podignut na viši nivo. Pre par meseci je bilo nezamislivo da neko razgovara se Tačijem", rekla je Grubješićeva.

"Rešavanje pitanja severa je sada došlo na dnevni red, ali ne samo severa. Oni u zaključcima Evropskog saveta kažu vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Kosovom, a ja mislim da je napredak već vidljiv. To da li je održiv za ovo kratko vreme - pa ne može da bude održiv", rekla je Grubješićeva i dodala da je potrebno vreme da dijalog bude održiv.

Ona je navela da Srbija kroz Rezoluciju i Platformu i predlog o zajednici srpskih opština, pokušava da ne diskriminiše Srbe koji žive na severu i jugu Pokrajine, jer zajednica srpskih opština obuhvata sve opštine na Kosovu u kojima su Srbi većina.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije je rekla da ubeđuje svoje partnere da postoji dovljno elemenata da Srbija dobije datum, ali da to nije puko ubeđivanje.

"Ima opipljivih stvari, uskoro nam dolaze članovi Bundestaga, biće to još jedna prilika da im to predočimo".

Osvrćući se na istraživanje B92 da čak 63 odsto građana Srbije misli da je Kosovo faktički nezavisno i da Beograd može da se bori jedino za što bolji položaj Srba, Grubješićeva kaže "Dozvolite mi da ne verujem u svako istraživanje", a na pitanje o izborima odgovara:

"Šta god da bude, mi smo spremni da razgovaramo o svemu, ali od URS-a to malo zavisi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: