Stiže zakon za privatne detektive

Zakon o detektivima do leta stiže na usvajanje u Skupštinu Srbije, pišu “Večernje novosti”. Licence će biti obavezne.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

23:57

Default images

U zemlji zvanično postoji oko 30 privatnih detektivskih agencija, a procene su da ih je 500.

Potrage za nestalim osobama, ukradenim stvarima i vozilima, decom koja su krenula stranputicom, ali i obezbeđenje imovine, provera poslovnih partnera i otkrivanje krađe autorskih prava, samo su deo posla tridesetak detektivskih agencija, koliko ih legalno posluje u Srbiji, pišu “Novosti”.

Međutim, kako navodi ovaj list, delatnost Šerloka Holmsa od ove godine trebalo bi da bude uređena zakonom, jer je Srbija trenutno jedina evropska zemlja koja nema ovaj propis.

Detektivski paragrafi, koje priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova, trebalo bi da stignu u parlament najkasnije do leta, zajedno sa paketom izmena i dopuna Zakona o policiji. Ovaj propis bio je pred usvajanjem prošle godine, ali je zbog nedovoljne zaštite podataka o ličnosti povučen iz procedure.

U ponudi srpskih detektiva uglavnom su poslovi vezani za bračne odnose, otkrivanje i instaliranje ”bubica”, pribavljanje dokaza o nameštanju sudskih presuda i njihova revizija.

Mada su u Registru privrednih subjekata APR upisana svega četiri privredna društva i 18 preduzetnika, ovih agencija ima daleko više. Pod raznim drugim šiframa (mahom uslužnih delatnosti) zabeleženo ih je 30. Procenjuje se, međutim, da se poslovima agenata i obezbeđenja, legalno ili ilegalno, bavi oko - 500 firmi.

Sve su one, prema rečima profesora Bogoljuba Milosavljevića sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, u sivoj zoni, zbog nedostatka propisa.

“Pokušaji da se uredi privatni sektor bezbednosti traju još od 2001. ali zakon još nije usvojen zbog interesnih grupa koje to opstruišu. Ovo je vrlo važan sektor, jer u detektivskim i agencijama za obezbeđenje, a mnoge se bave paralelno i jednim i drugim poslom, ima oko 40.000 ljudi”, podseća on.

Prema rečima Predraga Petrovića, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, u Srbiji je u privatnim bezbednosnim kompanijama, trenutno zaposleno između 30.000 i 60.000 ljudi, postoji oko 3.000 ovakvih firmi i registrovano je 47.000 komada oružja. Međutim, samo 25 odsto njih radi po zakonu, a ostali - na crno.

Da je detektivski posao, međutim, daleko od filmske predstave ističe Dragan Trivan, predsednik Grupacije ove delatnosti PKS. On ističe da se poslednjih godina detektivi najčešće bave ”čistim” obaveštajnim radom u privredi, kao i zaštitom porodice, maloletničkom delikvancijom, bračnim problemima...

“Deo kolega radi samostalno, ali postoje i agencije koje pokrivaju više sektora. Detektivski posao podrazumeva prikupljanje uglavnom javnih informacija, ali i njihovu obradu, kako bi one bile korisne i upotrebljive”, objašnjava on.

Ključna novina za rad detektiva u novim propisima su licence koje će oni morati da poseduju. Dozvola za rad važiće pet godina, a izdavaće ih MUP. Policija će imati i kompletan nadzor nad načinom rada i učinkom privatnih agenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: