Keri traži reforme u Egiptu

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je vlast i opoziciju u Egiptu da naprave stabilno političko okruženje koje će omogućiti povoljnu poslovnu klimu.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

20:25

Default images

Keri, koji boravi u poseti Egiptu, u razgovoru s predstavnicima egipatskog biznisa naglasio je da je za Egipat veoma važno da poštuje ljudska prava, slobodu govora i versku toleranciju. To je, rekao je Keri, jednako važno kao i izlazak na kraj sa ekonomskim izazovima.

Egipat mora da sprovede opsežne reforme kako bi se uopšte kvalifikovao za pomoć MMF-a od 4,8 milijardi dolara. To bi moglo da znači povećanje poreza i stavljanje pod kontrolu cena energenata.

"Od posebne je važnosti da egipatska privreda ojača, da stane na svoje noge i jasno je da postoji obrazac po kojem je to moguće", rekao je Keri i dodao da je ključna stvar da se investitori osećaju sigurnim.

On je rekao da će sutra, u razgovoru sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, preneti poruku američkog predsednika Baraka Obame da dalja pomoć SAD i MMF-a zavisi isključivo od reformi u Egiptu.

Američkog državnog sekretara su u Egiptu dočekali veliki nemiri, budući da je danas više od 500 demonstranata bacalo kamenice i molotovljeve koktele na policijsku stanicu u Port Saidu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: