Pobunjenici: Nisu puške iz Hrvatske

Sirijski pobunjenici nisu dobijali oružje iz Hrvatske, rekao je jedan od pobunjeničkih vođa Salim Idris, demantujući tako pisanje "Njujork tajmsa".

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

16:47

Default images

Idris navodi da jedino oružje koje poseduju jeste ono koje su oteli od snaga režima predsednika Bašara al Asada

"Njujork tajms" je nedavno objavio da je Saudijska Arabija finansirala kupovinu veće količine oružja iz Hrvatske i tako u tajnosti snabdevala sirijske pobunjenike.

Hrvatska je takve navode takođe demantovala, a premijer Zoran Milanović je najavio da će se hrvatski vojnici postepeno povući iz mirovne misije UN na obližnjoj Golanskoj visoravni, jer im je zbog tih medijskih navoda ugrožena bezbednost.

Idris je, kako prenose agencije, kazao da njegovi borci imaju problema zbog nedostatka oružja i municije, ali je naglasio da je jedino oružje koje poseduju ono koje su nabavili na teritoriji Sirije i koje su oteli Asadovim snagama, prenela je agencija Hina.

"Njujork tajms" je 25. februara, pozivajući se na američke i zapadne zvaničnike, objavio da je Saudijska Arabija finansirala kupovinu veće količine pešadijskog naoružanja iz Hrvatske, kojim je potom opskrbila sirijske pobunjenike.

Oružje je sirijskoj opoziciji počelo da stiže u decembru prošle godine preko Jordana, rekli su zvaničnici njujorškom dnevniku, i ocenili da je upravo to oružje bilo ključno za male taktičke prednosti koje su pobunjenici ostvarili zimus u borbi protiv sirijske vojske i paravojnih snaga odanih Asadu.

Hrvatska je oštro demantova te navode, tvrdeći da "nije ni prodavala ni donirala oružje sirijskim ustanicima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: