KG:SPS organizuje časove za osnovce

Kragujevački socijalisti organizuju takozvane "SPS-ove učionice" u kojima nastavnici besplatno drže časove srpskog, matematike i engleskog jezika.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

12:55

Default images

Ovu akciju sprovode drugu godinu za redom.

I dok oni tvrde da su prošle godine na ovaj način roditeljima uštedeli novac, koji bi inače dali privatnim profesorima, stručna javnost smatra da se radi o svojevrsnoj zloupotrebi dece, ali i da ova aktivnost pokazuje loše stanje u prosveti, koju već dva mandata vode upravo kadrovi iz ove partije.

Sala za sastanke sa stranačkim obeležjima jedna je od dve SPS-ove učionice u kojima će se kragujevački osnovci od sledećeg ponedeljka pripremati za malu maturu iz srpskog i matematike ili pohađati dopunsku nastavu iz engleskog jezika.

"Sama ideja o radu SPS-ovih učionica potekla je iz osnove našeg programa, a to su pre svega socijalna pravda, jednakost i solidarnost, kao jedna velika želja da se pomogne kragujevačkim učenicima. Mi smo svesni da je obrazovanje pre svega ogledalo svakog čoveka i time smo se i nosili", objašnjava ovu akciju Vladimir Kojić, potpredsednik GO SPS-a u Kragujevcu.

Međutim, psiholog u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Ivan Nedeljković smatra da osnovcima nije mesto u stranačkim klupama.

"Ne samo političkim, nego i u drugim interesnim organizacijama, mislim da nema mesta deci jer je to jedan svojevrsni vid indoktrinacije u tom ranom uzrastu, pa onda se naravno posle iz redova te dece regrutuju članovi", kaže psiholog.

S druge strane, u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije postavljaju pitanje kvaliteta obrazovanja u školama, ako SPS, koji vodi ovaj resor, nudi đacima dopunske časove.

"Poruka koja se na ovaj način šalje, kako deci, tako i njihovima roditeljima, jeste da je obrazovni sistem loš, da je ono za šta su zaduženi kadrovi SPS-a, koji treba da unaprede obrazovanje, da su oni to loše uradili i da zbog toga deca i njihovi roditelji treba da idu u njihove stranačke prostorije da tamo nadoknade sve ono što u školi nisu mogli da steknu", ocenjuje Milan Jevtić iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Naše učionice je jednom prilikom, u redovnoj poseti, posetio i naš ministar prosvete gospodin Žarko Obradović i on je izuzetno bio prijatno iznenađen kako su one radile i kako su ta deca ovde pohađala nastavu", rekao je potpredsednik kragujevačkih socijalista.

I dok su u SPS-u izračunali da je prošle godine svaki učenik na ovaj način uštedeo 360 evra, te da su tako, kako kažu, "kragujevačkim đacima darovali" preko 55.000 evra, iz Agencije za borbu protiv korupcije poručuju da aktivnosti dobrotvorne prirode nisu nešto čime bi političke stranke trebalo da se bave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: