Tadić i Dačić svedoci Draginu?

Tužilaštvu za organizovani kriminal upućen zahtev da svedoci odbrane u slučaju Saša Dragin budu, između ostalih, premijer Dačič i bivši predsednik Boris Tadić.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2013.

21:33

Default images

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima rok od osam dana da odluči o zahtevu odbrane da kao svedoci u slučaju Saše Dragina budu pozvani i saslušani bivši predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković, te u svojstvu nekadašnjeg vicepremijera i Ivica Dačić, kao i ministri Dušan Petrović, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović i Slobodan Milosavljević.

Dragin je bivši ministar poljoprivrede, a u pritvoru je od 22. novembra zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u aferi "Azotara" sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva.

"Predlog odbrane da se Dragin brani u kućnom pritvoru odbijen je po drugi put, iako su svi razlozi za to ispunjeni. U pojedinim dnevnim glasilima moj branjenik se satanizuje i proziva za gotovo sve što se dešavalo u Srbiji, tako da sam bio prinuđen da stavim nove dokazne predloge Tužilaštvu. Polazeći od činjenice da su Dušan Eelezović i Dušan Bajatović u svojim iskazima u potpunosti potvrdili odbranu Dragina i da to nije dovoljno tužilaštvu i sudu da meru pritvora zamene kućnim pritvorom, morao sam da predložim listu novih svedoka", kaže za Danas Draginov advokat Nikola Nikolić.

On podseća da se krivično delo zloupotrebe položaja za koje je osumnjičen Dragin svodi na njegov uticaj na donošenje uredbe o prodaji regresiranog mineralnog đubriva iz 2009. Draginov advokat ukazuje da je ta uredba inicirana odlukom tadašnjeg državnog vrha i da je njome "omogućeno društvenim preduzećima da participiraju u prodaju ovog đubriva kako bi se tako pomoglo u restrukturiranju Azotare i sačuvala radna mesta i socijalni mir" .

"Predložio sam da se pozove Boris Tadić kao organizator sastanka na kome je dogovoreno donošenje uredbe, Mirko Cvetković kao učesnik i jedan od izvršilaca, Dušan Petrović kao učesnik i izvršilac na nivou koalicionog dogovora, Slobodan Milosavljević, jer je njegovo ministarstvo dalo saglasnost na uredbu, kao i Diana Dragutinović, čiji resor je takođe dao pozitivno mišljenje o uredbi. Zatim, Mlađan Dinkić čije se tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja takođe saglasilo, te odgovorno lice u Republičkom odboru za zakonodavstvo, kao i vicepremijer Ivica Dačić, koji je uredbu potpisao", navodi advokat Nikolić.

Draginu je prema nezvaničnim saznanjima, kao osnov za zadržavanje u pritvoru ostao razlog opasnost od ometanja istrage i uticaja na svedoke, iako je saslušano više od 30 osoba. Bajatović i Elezović su svedočili su pre dve nedelje.

Tužilaštvo i policija sumnjiče Dragina da je zloupotrebio položaj donošenjem uredbe kojom je dozvoljena preprodaja regresiranog mineralnog đubriva preduzećima koja na to nisu imala pravo, zbog čega je oštećen budžet Srbije za oko pet miliona evra.

Postupak se vodi i protiv nekadašnjeg Cvetkovićevog saradnika Zvonimira Nikezića koji je bio konsultant i u Azotari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: