Rusija-SAD:Dogovor oko gorućih tema

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, dogovorili su se da blisko sarađuju povodom "gorućih svetskih tema".

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2013.

20:51

Default images

Te teme su u vezi sa Sirijom, bliskoistočnom krizom, iranskim i severnokorejskim nuklearnim pitanjem i planovima u oblasti protivraketne odbrane.

Kako je saopštio Kremlj posle telefonskog razgovora lidera dve zemlje, Putin je u kontekstu sirijske krize ukazao na neophodnost što skorijeg prekida borbenih dejstava.

Predsednici dve zemlje naložili su ministrima spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i Džonu Keriju da nastave s aktivnim kontaktima, orijentišući se na izradu mogućih inicijativa usmerenih na političko rešavanje krize.

Detaljno su razmotrena pitanja dvostrane saradnje, kao i čitav niz aktuelnih međunarodnih problema.

Istaknut je principijelan značaj saradnje Rusije i SAD radi osiguranja stabilnosti u svetu.

U saopštenju se navodi da je izražena spremnost da se aktivno radi na razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje u svim oblastima, a da je predsednik Rusije skrenuo naročitu pažnju na važnost jačanja trgovinsko-ekonomskih veza, čiji nivo "ne odgovara potencijalu".

"Putin i Obama bili su jedinstveni u težnji da se izbegavaju koraci koji mogu negativno da se odraze na bilateralne odnose", naveo je Kremlj.

Putin je potvrdio poziv Obami da dođe u zvaničnu posetu Rusiji, a dogovoreno je da se predsednici dve zemlje sastanu tokom samita Grupe osam u Severnoj Irskoj.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu Obame i da je imao konstruktivan karakter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: