Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

Nepoznate osobe aktivirale su sinoć eksplozivnu napravu na kući Tahira Memovića u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.02.2013.

23:50

Default images

U trenutku eksplozije u kući je bilo sedam osoba, ali niko nije povređen.

Meta bombaškog napada bio je radnik administrativne Kancelarije kosovske vlade u ovom gradu, izjavila je šefica Kancelarije Adrijana Hodžić.

Povređenih nije bilo, a, kako javlja Tanjugov reporter, naprava je bila postavljena najverovatnije na prozoru kuće, gde se mogu videti najveća oštećenja.

Eksplozija se dogodila u Ulici Anke Spajić, nedaleko od Gradske bolnice.

Hodžićeva je u izjavi Tanjugu najoštrije osudila poslednji incident koji se dogodio u Kosovskoj MItrovici ocenjujući da je očigledno da je namera napadača da se destabilizuje situaciju u Mitrovici i zaplaše građani.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković zatražio je od bezbednosnih struktura na Kosovu i Metohiji da preduzmu preventivne mere i zaštite sve građane na severu Kosova.

Nedeljković je u saopštenju naveo da su poslednji događaji u Kosovskoj Mitrovici, uključujući i sinoćnje bacanje eksplozivne naprave na porodičnu kuću Memovića, ozbiljna pretnja koja može da naruši krhki mir i bezbednost na severu Kosova.

On je naveo da su poslednji incidenti i pretnja da se destabilizuje sever Kosova i Metohije, podele i posvađaju građani i unese panika i strah među njima.

On je od bezbednosnih struktura na Kosovu i Metohiji zahtevao da preduzmu preventivne mere i zaštite sve građane, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost kao i da se izvršioci ovih krivičnih dela što pre pronađu i izvedu pred lice pravde.

Koordinatorka za poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović sinoć je osudila najnoviji bombaški napad u Kosovskoj Mitrovici i pozvala međunarodnu zajednicu i Vladu Srbije da reaguju kako bi se zaustavili napadi koji se u tom gradu događaju iz noći u noć.

"Naravno da najoštrije ovo osuđujemo i pozivamo sve pripadnike međunarodne zajednice, Kfor i Euleks da ovoga puta odmah i neizostavno pronađu počinioce i kazne ih u skladu sa svojim misijama", izjavila je Radovanovićeva Tanjugu.

Ona je Vladu Srbije pozvala da diplomatskim sredstvima pokuša da reši problem učestalih incidenata u Kosovskoj Mitrovici, a srpsko stanovništvo da ostane mirno i pribrano, ali "da bude spremno da reaguje u svakoj daljoj situaciji".

Ona je uputila poziv nadležnim bezbednosnim strukturama da zaštite stanovništvo u Kosovskoj Mitrovici od ovakvih i sličnih napada.

Radnici Administrativne kancelarije su konstantno na meti napadača, a najozbiljniji incident dogodio se pre skoro tri meseca u Kosovskoj MItrovici kada je iz vatrenog oružja pucano na Dušana Milisavljevića, koji je tom prilikom hicem pogođen u nogu.

Osim napada ovakvog tipa, učestali su napadi na pokretnu imovinu radnika ove Kancelarije, što je prouzrokovalo da je više automobila zapaljeno u minulih par meseci u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

U poslednja dva i po meseca na severu Kosova kosovska policija registrovala je preko dvadeset incidenata koji su okarakterisani kao ozbiljno ugrožavanje javnog reda i mira u kojima su napadači, pored vatrenog oružja, koristili različite vrste eksploziva i bombe.

Najozbiljniji incident dogodio se početkom februara kada je bačena bomba na kuću porodice Vučetić u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice i kada je povređeno dvoje dece.

Vinovnici svih ovih incidenata još nisu privedeni pravdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: