Vlada SAD će podržati gej brakove

Američka vlada učiniće presedan i stati u odbranu prava na sklapanje gej brakova u Kaliforniji, iako su istopolni brakovi odbačeni na referendumu 2009.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

23:09

Default images

Savezna vlada, koja nije strana u postupku Holingsvort protiv Perija, i koja s toga nije u obavezi da zauzme stav prema tom postupku, ali će pod pritiskom gej lobija i mnogobrojnih grupa za ljudska prava podržati pred Vrhovnim sudom tužbu protiv kalifornijskih vlasti.

Advokati koji su podneli žalbu, Tiodor B. Olson i Dejvid Bojes, kažu da država ne može da ćuti u tako važnom postupku, prenosi Njujork tajms.

Vlada će u tom postupku braniti stav da kalifornijske vlasti nisu nadležne da zabrane istopolne brakove.

Iako je 1996. godine donet savežni Akt o odbrani braka, koji definiše brak kao sjedinjavanje muškarca i žene, u SAD devet savesnih država i distrikt Kolumbija dozvoljavaju istopolne brakove.

Vrhovni sud bi sada trebalo da po tom aktu odluči da li savezne vlasti mogu da diskriminišu istopolne brakove čak iako su oni sklopljeni u saveznim državama koje takve brakove dozvoljavaju.

Slučaj Kalifornije samo je stavio problem u širi kontekst, jer se postavlja pitanje da li postoji ustavno pravo na istopolne brakove u državama koje to nedozvoljavaju. Zbog toga je i značaj ovog postupka jer se očekuje da Vrhovni sud da odgovor na to pitanje, iako to može i da izbegne.

Do nedavno se pretpostavljalo da vlada neće zauzimati stav prema slučaju Kalifornije, ali je ipak prevladala Obamina podrška pravu na istopolne brakove.

Njujork tajms ukazuje na tradiciju nemešanje države u drugim osetljivim slučajevima, kao što je bio slučaj iz 1967. godine kada je Vrhovni sud ukinuo zabranu brakova među različim rasama, ili 2003. godine kada je poništio oduluku teksaških sudova koji je gej brakove proglasio krivičnim delom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: