Kako se razvesti posle 40 godina?

Planovi Velike Britanije da redefiniše odnos s EU nemaju podršku drugih lidera, a eventualni izlazak mogao bi skupo da ih košta, kaže Herman van Rompej.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

21:21

Default images

On je, u govoru na jednom forumu u Londonu, ocenio da će glas Britanije u vezi sa svetskim pitanjima biti snažniji ako ostane u EU, a eventualni izlazak ove zemlje iz EU uporedio je sa razvodom.

"Bilo bi to zakonski i politički jedno od najsloženijih i najnepraktičnijih pitanja. Pomislite samo kako je razvesti se nakon 40 godina braka", kazao je Rompej, javila je agencija Frans pres.
Herman van Rompej (Foto: Beta, AP)
Pored toga, Rompej je istakao da planovi britanskog premijera Dejvida Kamerona da preuzme ovlašćenja Brisela, a zatim članstvo u EU iznese na referendum do kraja 2017. godine neće uticati na druge evropske lidere.

Predsednik EU je rekao i da bi Britanija svoje interese najbolje zastupala zalažući se za reforme u okviru bloka.

"Da bi se glas zemlje kakva je Britanija čuo u svetu, Evropa ne predstavlja prepreku već megafon", kazao je Rompej.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Istraživanja pokazuju da je više od 50 odsto Britanaca za izlazak iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: