Suspendovan uzbunjivač iz Niša

Zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Gordan Božić doneo je rešenje o udaljenju sa rada uzbunjivača iz te ustanove Valentine Krstić.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

19:30

Default images

Agencija za borbu protiv korupcije upozorava da je takva odluka suprotna odredbama Zakona o Agenciji i Pravilniku o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju.

Kako se navodi u saopštenju, protiv Krstićeve je istovremeno pokrenut disciplinski postupak zbog težih povreda radne discipline.

"Takvo postupanje je pre svega kršenje osnovnih ljudskih prava, a zatim i povreda odredbi Zakona o Agenciji i Pravilnika o zaštiti lica koja prijave sumnju na korupciju. Agencija za borbu protiv korupcije će Božiću uputiti dopis kojim traži da učini izvesnim da postupanje u slučaju Krstićeve nije u vezi sa slučajem korupcije na koji je uzbunjivač ukazala", rekla je direktorka Agencije Tatjana Babić.

Babićeva je dodala da će, u slučaju da se dokaže suprotno, Agencija preduzeti mere iz svoje nadležnosti, a obratiće se i ministru pravde i državne uprave.

Agencija je 15. avgusta 2012. godine obavestila zamenika upravnika Kazneno-popravnog zavoda da je Krstićeva dobila status uzbunjivača i da će se kao odmazda zbog prijave korupcije smatrati svaka mera koja je preduzeta u vezi sa radno-pravnim statusom ili radnim uslovima uzbunjivača, protivno njegovoj volji u periodu od dana davanja zaštite do najviše dve godine.

Prema Pravilniku o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju "odmazda" je svako činjenje ili nečinjenje prema uzbunjivaču koje dovodi do psihičkog ili fizičkog uznemiravanja ili zlostavljanja, pokretanja disciplinskog postupka, premeštaja na niže radno mesto i zadržavanje u napredovanju.

"Odmazda" je prema Pravilniku i donošenja rešenja o prestanku radnog odnosa ili otkaza ugovora o radu, preduzimanje ili izricanje mere koja nepovoljno utiče na radno pravni status i radne uslove i ozbiljne i stvarne pretnje da će biti preduzeta bilo koja od navedenih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: