Vlada Srbije "rešila" aferu mleko!

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

15:12

Default images

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje. On je podsetio da je ta količina aflatoksina bila dozvoljena do pre dve godine.

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno. Kako je istakao, mleko koje bude neispravno biće uništeno, a ako je ispravno biće vraćeno u promet.

Knežević je dodao da svake godine između pet i 15 procenata kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

On je najavio i da će se ministri poljoprivrede iz regiona sastati sledeće nedelje u Beogradu, a osnovna tema razgovora biće bezbednost hrane.

Knežević je istakao da će sa kolegama razgovarati o tome na koji način da spreče da se slične stvari kao sa aflatoksinom dešavaju u vezi sa bezbednošću hrane u budućem periodu.

"Pokrenuo sam inicijativu, razgovarao sam sa svim svojim kolegama iz okruženja i najverovatnije ćemo se u toku sledeće nedelje sresti da raspravimo taj problem", kazao je ministar.

On je dodao da će, osim bezbednosti hrane, tema sastanka biti i to u koju će se referentnu laboratoriju ubuduće slati uzorci iz zemalja regiona.

Na pitanje da li će te analize moći da radi Nacionalna referentna laboratorija, Knežević je istakao da će moći kada bude gotova, a to bi trebalo da se desi u prvom delu 2014. godine. Inače, istraživanje B92 i Ipsos stratedžik marketinga pokazuje da čak 71 odsto građana Srbije veruje da je mleko koje piju ispravno.

Ministar Knežević je u ponedeljak, gostujući u Kažiprstu B92, izjavio da je Srbija u euforiji evrofanatizma usvojila mnogo zakona, uključujući i propis o granici za toksine u mleku, iako nije spremna da to prati.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je danas i da će Vladi Srbije predložiti mere za pomoć stočarima ugroženim zbog povišenog aflatoksina u mleku.

Šta kažu stručnjaci

Stručnjaci nemaju jedinstven stav o odluci Vlade da se dozvoljene količine aflatoksina u mleku povećaju za deset puta.

Toksikolog Dragan Joksović kaže da količina od 0,5 mikrograma po kilogramu aflatoksina u mleku nije opasna po zdravlje ljudi i podseća da su to bile dozvoljene količine i pre dve godine.

"Da je sreće ne bi ni jedna kancerogena materija bila u namirnicama za ishranu, ali na žalost nije aflatoksin jedini, ima ih još. U drugim namirnicama ima drugih kancerogenih materija. Ove količine aflatoksina nisu opasne po zdravlje ljudi", tvrdi Joksović.

Predsednik Udruženja agroekonomsita Srbije, Miladin Ševarlić, s druge strane smatra da je odluka Vlade Srbije loša i nas ne približava evropskim standardima.

Prema njegovim rečima, to će smanjiti izvozni potencijal industrije mleka, jer može doći do eliminacije srpskog mleka sa tržišta regiona, ukoliko bude konkurencije mleka iz EU, koje će stići sa standardima koje Srbija napušta.

"Bilo bi mnogo bolje da su pooštreni standardi kvaliteta stočne hrane, jer se sada postavlja pitanje kredibiliteta Pravilnika o mleku u mlečnim proizvodima koji je bio na snazi dve godine", rekao je Ševarlić.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je da odluka Vlade Srbije može privremeno da se prihvati, ali da, kako je naveo, ta odluka bude na snazi što kraće.

"Može privremeno da se prihvati, ukoliko nema drugog izbora i da se teži da se vrati na staro čim se steknu uslovi", rekao je Tošović agenciji Beta.

Tošović je naveo da trenutno u Srbiji nema uslova da se prozivodi mleko koje sadrži deset puta manju koncentraciju aflatoksina odnosno 0,05 mikrograma po kilogramu, jer su stare normirane vrednosti za stočnu hranu.

"Kad se to razreši, odmah treba vratiti manju dozvoljenu koncentraciju aflatoksina", istakao je Tošović.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović u izjavi za B92, međutim, tvrdi da ničije zdravlje nije ugroženo.

“Upravo smo dobili odgovor iz VMA da je naučni komitet FAO i SZO upravo utvrdio svojim analizama da ne postoji nikakva značajna razlika u uticajima na zdravlje u količinama 0,5 mikrograma po kilogramu i 0,05 mikrograma po kilogramu u mleku”, navodi on.

“Mi smo preventivno povlačili mleko i utvrdili da je potpuno zdravo i imamo i naučne dokaze za to. Utvrdili smo da je mleko koje imamo na policama zdravo za ishranu naših stanovnika”, poručuje Golubović.

Nezadovoljstvo Vlade Vojvodine i DS-a

Pokrajinska Vlada nezadovoljna je odlukom da se poveća dozvoljena količina aflatoksina u mleku. Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski poručuje da ovakve odluke nikako ne doprinose zajedničkom rešavanju problema.

“Ne možemo da se složimo sa ocenama da će granica da bude podignuta na 0,5 - to nije rešenje problema. Isto tako ne možemo da se složimo ni sa obaveštenjem koje je u velikoj meri dovelo do nesigurnosti kod poljoprivrednika u Vojvodini da uzorke stočne hrane, odnosno hrane kojom se stoka hrani mogu da uzimaju samo veterinarski inspektori”, kaže on.

Nezadovoljna je i Demokratska stranka koja je od Vlade Srbije zatražila da se na mleko koje se nalazi u prodaji sa novom graničnom vrednošću dozvoljene količine aflatoksina stavi jasna oznaka da "nije zdravo za decu".

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov izjavila je da je ta stranka, nakon konsultacija sa stručnjacima i članovima stručnog tima koji je formirala Vlada Vojvodine povodom problema sa mlekom, odlučila da uputi takav zahtev Vladi Srbije.

Danjub fud: Dobra odluka o Vlade

Proizvođači mleka, s druge strane, ne kriju zadovoljstvo. "Danjub fud grupa", u čijem su sastvu Imlek I Subutička mlekara, smatra da je odluka Vlade Srbije dobra.

Direktorka za korporativne i regulatorne odnose te grupe, Svetlana Glumac rekla je da je to sasvim u redu, jer su te, više vrednosti aflatoksina, bile dozvoljene do maja 2011. godine.

Ta viša vrednost, od 0,5 mikrograma po kilogramu, kako je navela Glumac, zastupljena je u većini zemalja što "dokazuje da je mleko do te vrednosti ispravno".

"Mi, kao proizvođaci smo zadovoljni, ali mislim da su najzadovoljniji farmeri jer je ova odluka zaista u cilju nepropadanja krajnjih proizvođača, dok je vrednost od 0,05 mikrograma, koja je bila na snazi dve godine, bila apsolutno nerealna", ocenila je Svetlana Glumac.

Kompanija Somboled, proizvođač Dukat mleka u Srbiji uz redovnu sprovodi i sopstvenu kontrolu sirovog mleka nakon pojave problema sa aflatoksinom, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji.

U Somboledu nisu, međutim, želeli da komentarišu današnju odluku Vlade da dozvoli koncentraciju aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

625 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: