Smiruje se situacija sa poplavama

Kiša je prestala da pada, a situacija na poplavljenom području u Pčinjskom okrugu, polako se normalizuje. Građani Bora i dalje imaju problema sa pijaćom vodom.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

10:10

Default images

Na jugu Srbije spasioci i vatrogasci, sa timom za spasavanje iz Niša bore sa nabujalom rekom Moravicom, u popljavljnom području na jugu Srbije. Ipak situacija se normalizuje, pomoć stiže i iz Vranja, a materijalna šteta se procenjuje.

Situacija u poplavljenom selu Levosije, u opštini Bujanovac, polako se normalizuje i uskoro bi trebalo u potpunosti da bude savladana nabujala reka Moravica, zahvaljujući naporima svih sektora za vanredne situacije koji su pritekli u pomoć i iz Niša i Vranja.

Voda bi trebalo da bude ispumpana iz preostalih podruma poplavljenih kuća, dok je ukupno ugroženo oko 30 domaćinstava. Meštani su spasili stoku i malo ličnih stvari, a pored stambenog prostora voda je uništila i ambare.

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć od 170 higijenskih porodičnih paketa stanovništvu u Bujanovcu i Preševu. U Levosiju u kome je ponovo uključena struja, obezbeđena su neprekidna dežurstva koja će nadzirati dehidraciju podzemnih prostoja u domaćinstvima.

Bor: Situacija sa vodom bolja

Zbog obilnih padavina i naglog otapanja snega pre dva dana zamutila su se izvorišta vode u borskoj opštini, zbog čega voda sa gradskog vodovoda nije dobra za piće.

Stanovnici Bora pijućom vodom se snabdevaju iz cisterni koje su raspoređene u gradu, a u toku dana ili najkasnije sutra ujutru, Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara treba da objavi najnovije rezultate o tome kakv je kvalitet vode uzorkovane u toku današnjeg dana.

Uključivanjem izvorišta Veliki Krivelj, a koje jedino nije bilo zamućeno posle obilnih padavina koje su pogodile Bor, stanovnici u višim delovima grada od sinoć mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda, dok se u nižim delovima Bora voda još uvek sme koristiti samo kao tehnička.

U toku današnjeg dana, mutnoća na izvorištima Bogovina i Zlot je u granicama normale, pa u borskom vodovodu očekuju da će rezultati uzorkovane vode u toku današnjeg dana biti dobri.

Dok se situacija sa vodosnabdevanjem ne stabilizuje, meštani Bora se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni koje su postavljene na 4 punkta u gradu.

Da podsetimo, Zbog naglog topljenja snega i obilnih padavina voda sa gradskog vodovoda u Boru neispravna je za piće. Za samo 3 dana, u ovom gradu palo je 56 litara kiše po metru kvadratnom.

Marić: Kudikamo bolje

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je situacija na područjima, koje su zadesile poplave, kudikamo bolja i da se danas očekuje sanacija objekata u Levosoju kod Bujanovca, gde je još 13 kuća pod vodom.

Marić je u izjavi Tanjugu najavio da će tokom dana, uz pomoć mehanizacije, taj problem biti razrešen.

On je rekao da je situacija bolja nego što je bila pre dva dana, da su u Trgovištu svi propusti u nasipima sanirani i potsetio da je u tom mestu još juče ukinuta vanredna situacija i da se život vraća u normalu.

I Timok je u fazi stagnacije, istakao je Marić i dodao da očekuje da do današnjeg dana vodostaj na toj reci počne i značajnije da opada.

Marić je rekao da se situacija smiruje, ali da ostaje da se vidi da li će tako biti u toku marta i aprila i da se ponavlja situacija u zemlji, gde se odnos prema ovoj problematici svodi samo na to kako da se nadoknadi šteta, a da se pri tom ne ulaže u preventivu.

Marić je istakao da se u toj oblasti mora mnogo više ulagati i da postoji problem nedostatka novca za obnovu nasipa, kao i problem neplanske gradnje, ali da se mora pomoći ugroženima. "Naš primarni zadatak je da sačuvamo ljudske živote i njihovu imovinu", rekao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: