Dodik: Nema krize, snažni smo

Milorad Dodik izjavio da u Republici Srpskoj nema političke ni institucionalne krize, a da će nova vlada doneti novu energiju.

Izvor: RTS

Sreda, 27.02.2013.

22:58

Default images

On je, gostujući u emisiji svedok na RTS-u, rekao da postoje problemi, ali da ne postoji kriza. "Spremni smo da za nekoliko dana formiramo novu vladu i to je odraz snage, a ne krize".

Inače, Dodik je večeras imenovao Željku Cvijanović za mandatara za sastav nove Vlade RS, koja će, kako je rekao, vladu približiti narodu i napraviti kompaktan tim.

"Postoje problemi u Banjaluci, navodi Dodik, "privatizacija je bila kriminalna, sprovedena je u uslovima potpune sprege između vlasti i tih centara, a od 2000. do 2006. godine RS je inkasirala samo devet miliona evra a prodala je 800 preduzeća. Kada smo mi došli formirali smo specijalni sud da to ispita, i mislim da je to jedino logično, da se utvrdi je li bilo kriminala", kaže Dodik.

"Bilo je lica koji su kupovali po deset preduzeća, na nameštenim licitacijama, a danas su nesposobni vlasnici tog kapitala. Najveća korupcija danas u RS je na pravosudnoj spregi, međutim narod to zna, ali ja se borim od početka za efikasno pravosuđe, koje će pooštriti kaznenu politiku", ocenio je on.

"Ne verujem u sisteme nekih zavera, sarajevski mediji o meni danas ćute, jer su shvatili da bi bilo dobro da se to ne protežira..a ja nisam ni bogatiji ni siromašniji nego ranije, javnosti je moj rad izložen, bio sam i na sudovima, ali nemam nijednu presudu iza sebe za bilo kakva dela koja nisu u skladu sa zakonom. RS pokazuje sposobnost da ima svoj stav i da na njemu istraje, a to mnogima ne odgovara", rekao je Dodik.

"Stvorena je ogromna galama, a ništa se nije desilo, ja mirno spavam, činim i učinio sam sve da RS bude bolja, uveren sam u podršku većine naroda, a oni koji misle da je trenutak da nahrane svoje potrebe u funkciji nekih zahteva sa strane, pa nama je jasno da je problem ako ja ostanem jak i posle 14 godina...", rekao je Dodik.

O borbi protiv korupcije kaže da je RS bila izložena stalnom posmatranju mnogih međunarodnih struktura, "tamo su stranci hapsili ljude, smenjivali, povezivali sa nekom vrstom kriminala, pa naravno da ima korupcije, ali sa stanovišta opšte slike danas smo stabilni. Ali ne mogu da vladaju tabloidi nego institucije, da bi se očuvale društvene vrednosti", tvrdi Dodik.

Navodi da je najvažnije da država ima snažne institucije, koje će odgovarati na svaku vrstu izazova. "A što se tiče SDS, ona je sinonim lopovluka i kriminala, pa zašto oni nemaju nekog nego se pozivaju na Aleksandra Vučića koji je ovde u Srbiji i čiji je posao takav kakav je, a ja ga podržavam, kao i svaki posao u borbi protiv kriminala i korupcije. Najlakše bi bilo naći pojedinca, nekog Eliota Nesa, ali on u RS ništa ne bi uradio".

O izjavi Aleksandra Vučića, da očekuje da će borba protiv korupcije u RS biti bolja i uspešnija nego u Srbiji, Dodik je rekao da je potpuno razumeo jer je pročitao čitav kontekst.

"Pre svega oni koji žele da se prikažu kao njegovi prijatelji iz RS, pre svega BN televizija, prikazali su to tako, kao samo jednu rečenicu, izvučenu..pa za nema spora u toj priči, ali u RS dok ja vodim ovaj posao neće vladati tabloidi nego institucije", rekao je Dodik.

"Jedna televizija, evo ovde su došli njihovi ljubimci na vlast, Nikolić i Vučić, ta televizija ima podršku nekih međunarodnih faktora, i shvatili su da imaju priliku, pa su izabrali da lažu i petljaju o mnogim stvarima..u svakom slučaju mislim da zloupotrebljavaju i rukovodstvo Srbije, a RS će sa Srbijom ostati u dorbim odnosima jer je rad isntitucija Srbije stvar Srbije, mi to podržavamo", navodi Dodik.

O tome je li mu neko u Beogradu zamerio što je nedavno pohvalno govorio o Miroslavu Miškoviću u nekim intervjuima, rekao je da iza svega što je bilo kada u životu rekao, stoji.

"Ja možda od svih aktuelnih političara najmanje znam Miškovića, ali ja imam svoje mišljenje, a to je da borba protiv kriminala mora da se vodi, dobro je da svaka vlast to radi, ali da će sudovi definitivno imati poslednju reč. I sam Beko je odlazio na svedočenje, i došlo je do malog raskola ako se sećate, u tumačenju između guverenera NBS, a Vučić je rekao da je sve to stvar sudova, da niko ne treba da se meša, i ja to podržavam. Nikada ne smemo iskoristiti svoj politički uticaj da bi nametnuli nekome presudu, to je bazično".

O njegovim izjavama o 2014., za koju kaže da bi mogla da bude ključna za srpski narod, da je to godina u kojoj zapad priprema obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, i o tome zar nije logičnije da se glamurozno obeležava završetak rata, a ne njegov početak, rekao je da postoje i strane ambasade u Sarajevu koje pripremaju tu proslavu, da se time želi proglasiti da je Gavrilo Princip prvi srpski terorista, da možda to indikativno i nije namera nekih ambasada..ali da je vidljivo da se to priprema.

"Ja nisam rekao da je 2014. ključna, nego veoma važna godina, a nama je dosta spinovanja i stereotipa, pa da ne ispadne da Austrougarska nije okupirala BiH, da je sve bio terorizam a ne borba protiv okupatora..danas se zloupotrebljavaju činjenice, i nedopustivo je da se svetu ponovo pošalje poruka da se kaže da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, kroz istoriju....Zato smo i krenuli sa Kusturicom u izgradnju Andrić grada, gde će se desiti centračno obeležavanje, jer smatramo da je akt Gavrila Principa akt oslobodioca, a ne teroriste, pa pozivamo sve da se uključe u tu priču..."

"Hag izgubio legitimitet, sud selektivne pravde"

Na pitanje kakvog uticaja presude Karadžiću i Mladiću mogu imati na položaj RS, Dodik kaže da ranije kao mlađi čovek nije mnogo razumeo sistem međunarodne pravde i da je u njega verovao, a da sada u njega uopšte ne veruje, jer daje političku stereotipizaciju Srba kao loših momaka i krivaca.

"Da je to objektivno, Šešelj ne bi recimo bio deset godina tamo bez ikakve očigledne namere ili dokaza za osudu..ja ne znam šta su oni radili, ali sumnjiv mi je pristup tog suda, da koji god Srbin da se pojavio bio je osuđen, a niko nije bio oslobođen..Taj sistem je izgubio poptuno legitimitet i ja sve manje prihvatam taj sud selektivne pravde", tvrdi Dodik i dodaje:

"RS ne može imati posledice za presude bilo kome, jer one nisu kolektivne nego individualne. Ja ću verovatno u narednim mesecima gospodinu Karadžiću biti svedok odbrane, kontaktiran sam, ja sam to prihvatio, i tu ću možda reći i sve ovo što sam rekao i ovde. Karadžić je bio predsednik RS, on ima zasluge zato što su okupljeni ljudi, pa čak i ja koji sam bio tada negde drugde, nisam razumeo trenutak toga vremena jer sam bio suviše mlad, sa trideset godina, ali sada mislim da je njegova pojava istorijski važna. Međutim, ako se u tome desilo da je on počinio zločin, neka odgovara za to", rekao je Dodik i naveo da je Dejtonski sporazum garant zaštite. "Ako je Milošević ostalim svojim poslovima i vršio neka krivična dela, to je drugo, što se tiče Dejtona narod preko Drine treba da bude istorijski zahvalan".

Dodik navodi da nema ljubav prema BiH, da se obaveze iz Dejtona poštuju, ali da se svojih prava ne odriču.

"Nema ni želje da se to stavi na dnevni red i da se o tome razgovara. Butmir je bio jedan od poslednjih pokušaja da se iskreiraju rešenja, a Dejtonski sporazum je pravda za sve, i pravda za BiH, ako nema Dejtona nema ni BiH. RS je tu unela svoj kapacitet države, dakle na neki način ona je svoj subjektivitet tako uključila i to se ne želi, jer želi se manja RS, a snažnija BiH.."

Na pitanje šta će se dogoditi ako Turska odluči da investira u federaciju, Dodik kaže da su u RS plate veće, i od Srbije i od Federacije, ali nameće se priča neke katastrofe. "Od 2006. približno je isti i broj zaposlenih, mnoge stvari nisu izgubljene, ali praksa će demantovati sve to..

O tome šta je još potrebno da bi počela izgradnja gasovoda Južni tok, kaže da je Drina granična linija i da treba proći tu liniju..ali da postoje problemi sa manipulacijama na tom planu. "Uloga Srbije je velika, mislim da je sve definisano, mapa puta postoji, ta investicija je za nas važna, jer je krak koji ide kroz RS važan za generacije koje dolaze, gas je nešto što ima stogodišnje rezerve..i to je top tema i u celom svetu, kroz sigurnu energetsku budućnost".

"I preko Drine poniženi zbog Kosova"

Što se tiče kosovskog problema, Dodik kaže da realnost svakako treba uzeti u obzir.

"Sada sam uveren u loše namere međunarodne zajednice prema Srbima u celini..preko Kosova je Srbija trebalo da bude definitivno poražena, a to nema veze sa činjenicom ko je na vlasti, i nije fer. Ni Albanci ni Srbi nikada nisu bili dva naroda na istoj strani kroz istoriju, to su narodi trenja, pa mislim da princip razdvajanja dva naroda, kao u Palestini i Izarelu treba i ovde da važi. Stranci pokušavaju da Srbe dovedu pred svršen čin, pričom o integrisanom prelazu, pa mi smo to sve videli u BiH..a šta će se desiti na kraju to je stvar odluke Srbije, mi podržavamo sve zvanične odluke Skupštine, RS ne priznaje Kosovo, a BiH to nije uradila isključivo zato što RS to nije dala. Treba biti odlučan u sprovođenju nacionalne politike Srbije", rekao je Dodik.

"I preko Drine se mnogi osećaju poniženim zbog pitanja Kosova", rekao je, i dodao je da se posle pobede Partizana protiv Makabija izgrlio sa Borisom Tadićem.

"On je moj prijatelj, sa kojim delim vrednosti, i kako ko na to gleda ne znam, ali ja smatram da je ključno pitanje saradnja institucija..popio sam kafu i sa Nikolićem, sinoć sam razgovarao sa Dačićem, Velja Ilić je pre neki dan bio kod mene..ali ja sam spreman na svaki dogovor, s tim da je ključno da Srbija treba da računa na RS i da joj posveti još više pažnje. Ponekad mi se čini da ta pažnja naročito u medijima ide više Crnoj Gori, a RS će stajati iza onoga što je Srbija, i ja kao predsednik stojim iza toga", rekao je.

"Narodu sam dao sve što sam znao, borio se za njega, žrtvovao i svoj komoditet i status, i nije mi bilo lako bilo da ostanem privržen stavu da branim RS, ali svoju poziciju nikada neću braniti silom. Nemam strahova, razumem da su mnogi suočeni sa ogromnim socijalnim problemima", kaže.

Što se tiče prošlogodišnje izjave Emira Kusturice da će Milorad Dodik još 8-10 godina biti na vlasti, a onda će sa njim na pecanje, odgovara da nije siguran da će ići na pecanje, kao ni da će Kusturica tako rano ići na pecanje.

"Nisam se ni rodio sa ovom funkcijom, znam da mogu da ostanem maksimalno dva mandata, ako kažu da nisam za drugi, biću zahvalan, jer sam imao priliku da radim ovaj period i mislim da sam ga obeležio na pozitivan način, a političar se ceni po tome šta iza sebe ostavlja", zaključio je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: