Šulc: Uslovi moraju da se ispune

Martin Šulc izjavio je za "Novosti" da su vrata EU otvorena za sve zemlje kandidate, uključujući i Srbiju, ali da postavljeni uslovi moraju da se ispune.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Sreda, 27.02.2013.

22:09

Default images

Predsednik Evropskog parlamenta izjavio da Srbija zaslužuje pohvale za ogroman napredak koji je ostvarila i da, zbog toga, Nacrt rezolucije o Srbiji s pravom poziva Evropski savet da utvrdi datum za početak pretprijemnih pregovora sa Srbijom za članstvo u EU, što je pre moguće, pod uslovom da Srbija nastavi da sprovodi reforme i vodi dijalog s Prištinom.

Govoreći o zahtevu da se nastavi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, Šulc je rekao da su, po definiciji, odnosi između dva suseda normalni kada razgovaraju, poštuju jedni druge i nastoje da reše sporna pitanja na miran način.

"Nadam se da će se to dogoditi što je pre moguće, zato što je to veoma važno i za evropsku agendu i Beograda i Prištine. Ali, svestan sam da će normalizacija odnosa biti dugoročan proces. Međutim, srećan sam što vidim da su obe zemlje taj proces započele uz evropske integracije kao njihov vodeći princip", rekao je on.

Šulc je, govoreći o svojoj ranijoj izjavi da će na kraju evropskog puta Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, rekao da je to bio njegov stav i da nije postavio nikakve nove uslove.

"Podsetimo se da i Beograd i Priština žele da se jednoga dana pridruže EU. A u EU sve zemlje članice moraju da poštuju jedna drugu i da mirno koegzistiraju", rekao je on.

On je izrazio uverenje da Nemačka nije najveći protivnik Srbije na evropskom putu.

"Ne želim da komentarišem nacionalne politike. Ali, ne verujem da su Nemci neprijatelji proširenja. Snažno su podržali proširenje EU na istok 2004. i 2007. godine", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: