Podele oko rešenja krize u Siriji

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić pozvao da se hitno stane na kraj krvoproliću u Siriji. Alijansa civilizacija UN podeljena oko rešenja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.02.2013.

20:48

Default images

Globalni forum Alijanse civilizacija UN, koji je počeo danas u Beču, ipak je pokazao da u međunarodnoj zajednici postoje podele kad je u pitanju rešavanje sukoba u Siriji.

Dok zemlje regiona, poput Turske i Katara, podržavaju sirijske pobunjenike, evropske države žele rešenje putem dijaloga.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, u obraćanju skupu, pozvao je međunarodnu zajednicu na delovanje, istakavši da bi zatvaranje očiju pred razvojem događaja bio poraz čovečanstva.

Erdogan je zatražio reformu UN zbog blokade u Savetu bezbednosti UN, koja, kako je podvukao, jasno ukazuje na suštinski problem u najvišem telu svetske organizacije.

Emir Katara šejk Hamad bin Kalifa al Tani optužio je sirijski režim da vrši genocid, ocenivši da vlast u Damasku nema legitimitet, i dodao da njegova zemlja podržava opozicionu koaliciju.

Na drugoj strani, šef španske diplomatije Hoze Manuel Garsia-Margalo je kazao da je jedino rešenje političko i to putem pregovora pobunjenika i predstavnika vlasti.

Vojno rešenje, kako je kazao Margalo, ne dolazi u obzir.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger je ponudio austrijsku pomoć u posredovanju u konfliktu u Siriji.

Na pitanje o mogućem održavaju konferencije sirijskog civilnog društva sa ciljem dogovora o budućem uređenju zemlje, on je pokazao interesovanje da se takav skup organizuje u Austriji, navodeći da još postoje problemi da se ujedini opozicija, kako bi dobila veću težinu za razgovore sa vladom.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je pozvao da se hitno stane u kraj krvoproliću u Siriji.

"Građanski rat u Siriji postao je najstrašnija humanitarna kriza našeg doba i nerazumno je da međunarodna zajednica nije stala u kraj krvoproliću", rekao je on, ističući da se neprijateljstvima u Siriji odmah mora stati u kraj.

"Obustavljanje nasilja mora da bude naš glavni prioritet, koji treba da prati politički proces koji će Sirijcima omogućiti da slobodno odluče o daljem toku svojih života", rekao je Jeremić.

U okviru foruma u Beču "Odgovornost, različitost i dijalog", na temu slobode vere, migracije i slobode štampe razgovara oko 1.200 učesnika, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, šefove diplomatija i predsednike država i vlada.

Alijansa civilizacija je inicijativa generalnog sekretara UN, koja je uspostavljena 2005. godine, nastala kao reakcija na polarizaciju nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine i antiterorističkih akcija Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: