Strani stručnjak u komisiji

Komisija za istinu o ubistvima novinara održala petu sednicu i odlučila da angažuje stranog konsultanta istražnog sudiju iz Francuske Alena Biroa.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

18:46

Default images

Do ove sednice je usvojen Poslovnik o radu Komisije kojim je utvrđena organizacija, način rada i postupak donošenja odluka Komisije.

Poslovnik je i fomalno omogućio ideju da Komisija unutar sebe osniva radne grupe, ali i da od tog trenutka može angažovati strane eksperte i druga lica za koja se procenjuje da će svojim doprinosom učiniti rad Komisije efikasnim i kvalitetnim.

Prvi strani ekspert koga je Komisija angažovala u svojstvu saradnika-konsultanta je istražni sudija iz Francuske Alen Biro.

Pored ovoga, formirana je dokumentaciona i radna soba Komisije. Radna soba se nalazi u Upravi kriminalističke policije i tu se čuvaju sva dokumenta koja se odnose na ubistva Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Dokumentacija je dostupna svim članovima i radnim grupama Komisije. Sva dokumenta su metodološki obrađena i nalaze se u bazi operativnih podataka UKP. Radna soba je opremljena adekvatnom informatičkom opremom neophodnom za analizu podataka.

U međuvremenu su formirane tri radne grupe unutar MUP koje će pomagati u radu Komisije. Svaka od ove tri grupe radi na jednom slučaju ubistva novinara.

Rukovodioci radnih grupa su već počeli da podnose usmene izveštaje Komisiji, a poslednje dve sednice su bile posvećene detaljnoj prezentaciji
dosadašnjih istraga, analizi dosadašnjih problema, definisanju ciljeva i određivanju prvih narednih koraka radnih grupa u vezi sa prikupljanjem novih podataka i dodatnih provera činjenica i lica koja do sada nisu bila obuhvaćena istražnim radnjama. Nakon podnošenja usmenih izveštaja Komisija će u vrlo kratkom periodu imati mogućnost da direktno izvrši uvid u sav operativni materijal.

Ostvaren je i kontakt sa Ministarstvom pravde RS. Komisija je od ministarstva tražila saglasnost da se pojedini službenici pridruže radnim grupama u radu na rasvetljavanju ubistava.

Komisija je ostvarila zadovoljavajući kontakt i sa Republičkim javnim tužilaštvom i tužiocem za organizovani kriminal.

Pored dosadašnjih aktivnosti Komisija aktivno radi na prikupljanju svih zabeleženih informacija (saznanja i komunikacija) kako bi se došlo do
preciznih informacija o kretanju lica za koje se sumnja da su bili učesnici priprema ubistava ili direktni egzekutori, a koje, iz različitih razloga, do sada nisu bile dostupne ili su bile samo delimično dostupne istražnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: