Saradnja MUP-a, Austrije i Mađarske

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao s mađarskim i austrijskim kolegama trilateralni Memorandum o razumevanju u oblasti unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

09:18

Default images

Memorandum je još jedan korak usmeren ka napretku na polju evrointegracija, izjavio je Dačić po potpisivanju sporazuma u Palati Srbija.

Premijer je poručio i da tri zemlje odlično sarađuju u izradi sistema za sprečavanje ilegalnih migracija i da su posvećene prekograničnoj saradnji.

On je istakao da su posebno važna pitanja unutrašnje bezbednosti, obezbeđenja granica, ilegalnih migracija i azila jer od njih zavisi međunarodna pozicija Srbije i može da bude dovedena u pitanje vizna liberalizacija.

"Potrebna je dobra kontrola granica, koja je nemoguća bez elektronskog nadzora", rekao je Dačić, navodeći podatak da je 15.000 osoba zaustavljeno na granici na putu ka EU.

Zbog toga je, dodao je, neophodno da EU finansijski podrži taj projekat, sa čim se složio i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Mađarski ministar je istakao da građani tri države imaju pravo da žive u bezbednom okruženju.

"Ovo je strateški Memorandum. Zzelimo da EU tehnički i finansijski podrži projekat kako bi se odgovorili zajedničkom cilju u domenu bezbednosti", kazao je on.

Direktor austijske Konrad Kogner policije je takođe istakao važnost policijske sradnje i razmene informacija između tri zemlje.

Kogner je ukazao da su veliki problem lažni azilanti, da je njihov broj povećan za 20 do 25 odsto u proteklom periodu, ali naglasio da je Austija spremna da pomogne Srbiji i finansijski i tehnički na putu evrointegracija.

Posle trilateralnog sastanka, Dačić i Pinter su potpisali i Protokol o mešovitim patrolama duž zajedničke granice, a najavljen je i bilateralni susret delegacija Mađarske i Srbije, a potom je održan je i zaseban sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

Sastanku nije prisustvovala ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Miki Lajtner zbog zdravstvenih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: