Odloženo uvođenje notara

Poslanici usvojili izmene Zakona o javnom beležništvu kojim se početak primene tog zakona odlaže za još godinu dana, budući da notari dobijaju veća ovlašćenja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.02.2013.

07:12

Default images

Cilj izmene tog zakona, koje su glasovima “za” podržala 134 poslanika, je povećanje nadležnosti budućih notara kako bi ta profesija bila održiva u praksi budući da se pokazalo da nije mnogo kandidata zainteresovano za bavljenje javnim beležnistvom.

Kako je tokom skupštinkse debate objasnio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, razlog za odlaganje početka primene tog zakona po drugi put je nedovoljan broj pravnika koji su položili javnobeležnički ispit budući da je za formiranje javnobeležničke komore potrebno 100 notara, a da ih je trenutno 55.

"Notarijat je ekonomski neodrživ, nije se razmišljalo o motivaciji da se pravnici prijave za notarski posao zbog čega je cilj izmene i povećanje nadležnosti javnih beležnika kako bi ta profesija bila održiva", rekao je ministar Selaković.

Tako će ubuduće notari imati isključivu nadležnost u sklapanju i overavanje ugovora u prometu nekretnina pa će biti u obavezi da razmotri sve delove ugovra i stranke upozore na eventualne problem.

To će, kako veruje Selaković, dovesti i do povećanja pravne sigurnosti građana, ali i investitora i iskoreniti prevare sa višestrukim prodajama kuća i stanova.

Takođe, u izmenama je predviđeno da javni beležnik mora imati prebivalište na području opštine , odnosno grada koji je određen kao njegovo službene sedište.

Propisano je i da se javnobeležnički ispit koji je preduslov da pravnici postanu notari polaže pred komisijom koju obrazuje ministar i to iz reda diplomiranih pravnika sa položenim pravosudnim ispitom i najamnje 10 godina radnog iskustva, odnosno iz reda nastavnika pravnog fakulteta.

Predveđeno je da ispitna komisija ima pet članova, a novina je da ministar može da obrazuje više ispitnih komisija, što je Selaković objasnio boljom operativnošću, odnosno da se na taj način sprečava da zbog subjektivnih razloga pojedinih članova dolazi do odlaganja ispita.

Usvojen je amandman DS S kojim je predviđeno da jednog kandidata ispituje svih pet članova komisije na polaganju javnobeležničkog ispita, dok je prvobitno bilo predloženo da kndidate za buduće notare ispituje najmanje tri od pet članova komsije.

Ovo je drugi put da se odlaže primena tog zakona, budući da je on donet maja 2011. godine, a prvi put njegova primena odložena je avgusta 2012. godine.

Izmene tog zakona stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku”, a primenjivaće se od 1. marta 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: