"Nova energija sa Cvijanovićevom"

Predsednik RS Milorad Dodik imenovao je večeras Željku Cvijanović za mandatara za sastav nove Vlade RS. Cvijanovićeva će vladu približiti narodu, kaže Dodik.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

07:10

Default images

"Na ovakvu odluku sam se odlučio jer je Željka Cvijanović dobila opštu podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao i koalicionih partnera iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije RS", rekao je Dodik obraćajući se večeras novinarima u Palati predsednika.

"Mi želimo da damo jednu novu energiju, da se učine neki novi podsticaji", rekao je Dodik , gostujući u emisiji Svedok na RTS-u.

"Postoje problemi, ali ne postoji kriza, institucije funkcionišu...Spremni smo da za nekoliko dana formiramo novu vladu i to je odraz snage, a ne krize", kazao je Dodik.

Rukovodstvo moje partije složilo se sa koalicionim partnerima da je potrebna nova energija, koja će odgovoriti novim izazovima koji nisu toliko teški, ali su medijski spinovani, kaže Dodik.

"Sa Džombićem nema problema, on će sigurno imati visoko mesto u RS i kasnije", rekao je predsednik RS.

Na pitanje da li možda kasni sa rekonstrukcijom vlade, jer postoje mišljenja da se sa tako nečim moglo krenuti i pre godinu dana, Dodik kaže da je sam izbor vlade bio takav da je opozicija bila protiv.

"Mi smo smatrali da je trenutak pravi, mi smo u mogućnosti za to i dok smo mi na vlasti, mi ćemo birati vreme", rekao je Dodik o Potreban je jedan jasan odgovor na probleme građana, rekao je Dodik i ocenio da će Republici Srpskoj Cvijanovićeva dati novu energiju.

On je rekao da RS nema političku krizu i da nije bilo potrebe da se stvara vlada nacionalnog jedinstva. "RS je svesna ekonomskih problema, situacija nije kao pre 5,6 godina, ali ne treba se na to vraćati, jer je kriza svuda naglašena", rekao je Dodik.

RS nema problema sa svojom fiskalnom likvidnošću, izmiruje sve svoje obaveze prema inostranstvu, prema zaposlenima i penzionerima, rekao je Dodik napominjući da jeste, u nekim segmentima, došlo i do smanjenja plata.

On je ocenio da će Željka Cvijanović približiti Vladu narodu, i da će uspeti da napravi kompaktan tim. "Ne kažem da prethodne vlade to nisu bile, ali oseća se odeređeni zamor", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović je već duže vreme jedan od najbližih Dodikovih saradnika. On aće biti prva premijerka RS.

Skupština prihvatila ostavku Džombića

Podsetimo, Narodna skupština RS prihvatila je ranije danas ostavku vlade Aleksandra Džombića.

"Primio sam pismo kojim je Vlada RS podnela ostavku. Na osnovu tog pisma zakazao sam posebnu sednicu Narodne skupštine, jer Narodna skupština mora da konstatuje ostavku Vlade", kazao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić novinarima u parlamentu RS.

Za ostavku su glasala 63 poslanika, dva su bila protiv i četiri su bila uzdržana.

Zanimljivo je da je u raspravi o ostavci Vlade učestvovao samo jedan poslanik vladajućih stranaka u RS.

Vlada RS je prethodno danas, na posebnoj sednici, a na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika, jednoglasno izglasala kolektivnu ostavku, preneli su banjalučki mediji.

Dodik je juče potvrdio da će u novoj Vladi biti promenjeni ministri unutrašnjih poslova, zdravstva, prosvete i "još neki". Takođe je potvrđeno da koalicioni partneri vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija RS (SP RS), neće menjati svoje ministre u novoj entitetskoj vladi.

Ministri iz DNS-a su na čelu resora saobraćaja i veza i uprave i lokalne samouprave, dok su socijalisti na čelu ministarstva rada i boračko invalidske zaštite i ministarstva pravde. Premijer RS u ostavci Aleksandar Džombić ocenio je da je vladu vodio profesionalno i odgovorno, kao i da je ona ispunila osnovne ciljeve iz ekspozea koji je dao pre dve godine.

Ipak, Džombić je dodao; "Vlada je mogla bolje i ja sam mogao bolje."

Džombić je održao konferenciju za novinare u Banjaluci pošto je Vlada, na posebnoj sednici, a na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika, jednoglasno izglasala kolektivnu ostavku.

On je kazao i da zahtev za ostavkom Vlade nije bio "previše sadržajan", osim da su joj nedostajali "novi impulsi".

Posebno je naglasio da je izostala podrška reformama u javnim kompanijama i podsetio da je rukovodio Vladom u vreme kada su RS pogodile stogodišnje poplave, snežne padavine i suše.

"Ne bih voleo da iko pamti ovu Vladu kao Vladu sa nedostatkom impulsa", kazao je odlazeći premijer.

Biografija Željke Cvijanović

Željka Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću. Završila je Filozofski fakultet - Odsek za engleski jezik i književnost u Sarajevu, kao i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Banjaluci u oblasti diplomatsko-konzularnog prava.

Radila je kao profesor engleskog jezika. Radila je izvesno vreme kao prevodilac, a potom i asistent u Misiji EU u BiH.

Obavljala je i poslove šefa Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije.

U SNSD-u obavlja funkciju medjunarodnog sekretara i član je Izvršnog i Glavnog odbora.

Udata je i majka dvoje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: