Sledi afera sa morskom ribom?

Trećina uzoraka pakovanja morske ribe, od ukupno 1.200 na tržištu SAD, nepravilno je označena i neusklađena s preporukama zdravstvenih vlasti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

22:33

Default images

U istraživanju američke nevladine organizaicije "Oceana", koje je obuhvatilo uzorke sa 674 prodajna mesta u 21 državi u SAD, navedeno je da je u 2011. godini 28 odsto bakalara proizvedenog u Irskoj bilo netačno etiketirano, jer je bilo reč o manje skupoj ribi, slabijeg kvaliteta.

Na Mediteranu, kada se naruči sabljarka, može se dobiti ajkula. Ako je ukus i izgled sličan, cene su vrlo različite, navodi se u istraživanju. Savetnik američkog Instituta za istraživanje i razvoj, stručnjak za geografsko poreklo vodozemaca, Filip Kari, smatra da je slučaj sa ribom jednako ozbiljan kao i onaj sa konjskim mesom i govedinom.

Kari navodi i lično iskustvo iz restorana, kada je riba manić u njegovom tanjiru zamenila naručeni bakalar.

On dodaje i da često trgovački nazivi ne odgovaraju nijednoj postojećoj vrsti ribe, ili nisu u skladu sa upakovanom ribom.

To je slučaj sa tuljanom, na primer, čiji se naziv u proizvođačkim etiketama koristi za ajkulu, jer proizvođači izbegavaju da stavljaju nazive riba koje izazivaju strah kod potrošača.

Drugi primer je riba hoplostet (lat. Hoplostethus atlanticus) koja živi na velikim dubinama od 900 do 1.800 metara, i slovi za monstruoznu. Njen trgovački naziv je "car".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: