Mere za poboljšanje kvaliteta mleka

Do sada zatvoreno 12 gazdinstava s kojih se otkupljuje sirovo mleko. Ministarstvo poljoprivrede saopštilo da će Vladi predložiti mere za poboljšanje kvaliteta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.02.2013.

21:11

Default images

Podsetimo, u toku je vanredna kontrola stočnih farmi po otkupnim linijama sirovog mleka po spiskovima dobavljača sirovinske službe mlekara. Tih 12 farmi su zatvorene Rešenjem veterinarskog inspektora Ministarstva poljoprivrede zbog koncentacija aflatoksina koje su više od predviđenih.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložiće Vladi Srbije da se farmama koje su isključene iz otkupnih linija podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina zeolita radi poboljšanja kvaliteta stočne hrane na njima.

Takođe, vladi će biti predloženo da industrije mleka preuzmu sve količine mleka sa farmi, bez obzira na njegov kvalitet, a da ono mleko koje ne odgovara propisanim standardima predaju na tretiranje u skladu sa zakonom predviđenim načinom neškodljivog uklanjanja.

Ministarstvo će predložiti da se stočarima koji proizvode zdravo mleko takođe distribuira kukuruz iz robnih rezervi i da im se prizna pravo na premije po predatom litru mleka bilo da mleko ide u proizvodnju ili u tretman neškodljivog uklanjanja.

Vlada Vojvodine započela je ispitivanje kvaliteta stočne hrane i mleka na prisustvo aflatoksina M1 na farmama u Pokrajini, a uzimanje uzoraka radiće Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) iz Novog Sada.

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu saopštio je u dopisu poljoprivrednicima da će se prilikom uzimanja uzoraka popunjavati anketni list, koji je izradila radna grupa za praćenje stanja prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i stočnoj hrani.

"Po dobijanju rezultata analize uzetih uzoraka radna grupa će dati preporuke za poboljšanje kvaliteta stočne hrane. Kako bi pomogla poljoprivrednicima, Vlada Vojvodine će snositi troškove uzorkovanja I analiza stočne hrane i mleka", navodi se u dopisu.

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu ponovo je danas uputio apel Vladi Srbije da naloži prerađivačima mleka obavezan otkup mleka bez obzira na kvalitet, "jer štetu moraju da snose oni koji prave najveći profit, a ne siromašni proizvođači mleka".
Foto: Beta
A afera je bila i tema u Skupštini Srbije.

Poslanici su danas zatražili da se utvrdi ko je odgovoran za aferu s mlekom, dok je deo njih za to optužio vladu. Deo poslanika, međutim, odgovornost za dešavanja oko nivoa aflatoksina u mleku traže u evropskim propisima, kao i u lobijima koji žele da uvedu u Srbiju velike uvoznike mleka.

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković izrazio je nadu da će se u narednih pet-šest dana saznati ko "ima veliku odgovornost" za aferu s mlekom i istakao da treba pustiti institucije da rade svoj posao.

"Ova priča će kratko trajati i oni koji hoće da na mala vrata uvedu velike uvoznike u Srbiju, teško su se prevarili", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

Predsednik JS je dodao i da očekuje da lobi koji, kako je kazao, uništava poljoprivredne proizvođače, kaže da ne valja ni krompir iz Srbije, da je pasulj sitan, jabuka kisela i da je sve tuđe bolje. Marković je kazao i da se njegova porodica snadbeva mlekom od njegovog tasta koji čuva tri krave.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, poslanik opozicione Demokratske stranke Dušan Milisavljević, ocenio je da je Vlada Srbije zbog iskazane nebrige najodgovornija za to što građani ne znaju prvu istinu o toksičnosti mleka i zatražio strožu kontrolu svih proizvoda koji mogu biti zaraženi aflatoksinom.

Milisavljević, koji je po struci lekar, naveo je da se nikad neće saglasiti da neki procenat aflatoksina nije štetan i naveo da svaka toksična materija može napraviti štetu u ljudskom organizmu.

"Ovde je jasna odgovornost republičke vlade i ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, koji je pokušao da veštim manipulacijama skrene pažnju i da optuži DS koja je ukazala na problem", dodao je on.

Milisavljević je istakao da ne pije mleko dok ne budu stigli rezultati referentne laboratorije.

On je upitao i zašto Vlada Srbije nije na dnevni red današnje sednice stavila reozluciju o tome da Srbija bude proglašena za zemlju bez genetski modifikovane hrane, koju je Skupštini Srbije nedavno podneo poslanik s liste DS Ivan Karić.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da zbog neuređenih odnosa republičke i pokrajinske vlade trpe građani i zatražio odgovornost svih koji su krivi u aferi s mlekom.

"Ovo je dobar primer kako neuređeni odnosi pokrajinske i republičke vlade stvaraju haos zbog kog trpe građani i nepohodno je jasno definisati njihove nadležnosti", naveo je Kostreš.

Poslanik na listi Srpske napredne stranke Marjan Rističević je ocenio da je do afere s mlekom došlo zbog nedoslednosti bivše vlasti i usvajanja propisa Evropske unije, a da nije predviđeno vreme potrebno za njihovu primenu.

Rističević je kazao da je propisima smanjen dozvoljen nivo aflatoksina u mleku, a da to isto nije smanjeno u stočnoj hrani.

Poslanica Sanja Čeković je ocenila da se ne može ostati ravnodušan na priče o tome da mleko na srpskom tržištu sadrži toksične materije, ali i da kupuje i koristi mleko kao pre izbijanja afere.

Mlekare nabavile brze dijagnostikume

Foto: Beta
Kontrola svih farmi i stočne hrane još je u toku, jer njih ima jako mnogo, ali najvažnije je da su nas mlekare poslušale i da su nabavile brze dijagnostikume za ispitivanje mleka na mestu otkupa, izjavila je Tanjugu načelnica Uprave za veterinu Sanja Čelebićanin.

Ona je objasnila da će ti uređaji omogućiti da se na licu mesta ustanovi prisustvo aflatoksina u mleku, a u tom slučaju mlekara će odmah obavestiti inspektora koji će izvršiti proveru i zabraniti promet mleka i hrane za žvotinje, ukoliko je potrebno.

Cilj je da sumnjivo mleko bude na vreme isključeno iz prometa i da ne stigne do prodavnica, kazala je ona, ističući da u mleku nigde nije ustanovljena veća količina aflatoksina M1 od dozvoljene.

Ona je istakla da se intenzivno radi na eliminisanju mikotoksina iz stočne hrane, uz dodavanje fiksatora, tamo gde je ustanovljeno prisustvo tih toksina.

Mleko u Srednjobanatskom okrugu ispravno

Foto: Beta
Načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan izjavio je da su ga nadležne inspekcije obavestile da je mleko proizvedeno na području tog okruga ispravno, što se odnosi i na stočnu hranu..

On je na konferenciji za novinare rekao da su proteklih dana vanredne kontrole veterinarske inspekcije potvrdile ranije rezultate o ispravnosti mleka kod proizvođača i prerađivača na području okruga, što znači da je mleko ispravno i dozvoljeno za upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: