Ubica beba: Nisam imao izbora

Belgijski ubica beba u jaslicama je na današnjem suđenju izjavio kako se uspaničio i "nije imao izbora" već da na smrt izbode dve bebe i njihovu negovateljicu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

20:55

Default images

Kim De Gelder priznaje da je prvobitno nameravao da ubije "što je moguće više ljudi", ali da se ušavši u jaslice, predomislio shvativši "da to nije dobra stvar".

Onda su mu se, kako je naveo, "na putu našli ljudi, pa se uspaničio", prenosi AFP. De Gelder smatra da bi u takvoj situaciji možda i sam sudija uradio isto.

U ispitivanju koje je potrajalo oko pet sati, De Gelder je rekao kako je bio svestan da ne treba ubiti, ali da nije imao drugog izbora. "Možda sam spolja nateran na ovaj izbor. To je došlo direktno", rekao je ubica.

De Gelder, kome su sada 24 godine, optužen je za ubistvo dve bebe od šest i devet meseci i njihove 54.godišnje negovateljice u jaslicama u gradu Dendermond, januara 2009. godine, kao i za pokušaj ubistva još 22 osobe u istom objektu, od kojih šesnaestoro dece starosti do dve godine.

On je optužen i za ubistvo jedne starije žene u odvojenom napadu nedelju dana ranije.

Sud treba da odluči da li je De Gelder mentalno zdrav ili nije, kao što tvrdi njegov advokat. On ističe da je De Gelder paranoidni šizofreničar, "koji nije odgovoran za svoje postupke i ne može da bude kažnjen".

De Gelder je izvršio zločin preobučen kao "Džoker", zli junak kultnog filma "Betmen" iz 2008. godine, koga je igrao rano preminuli australijski glumac Hit Ledžer.

Prošle godine je jedan američki mladić optužen za ubistvo 12 i ranjavanje 58 ljudi u bioskopu, tokom projekcije nastavka tog filma.

De Gelder je svoje detinjstvo opisao kao srećno, s tim što su se odnosi s roditeljima poremetili oko njegove 15. godine, pošto su se usprotivili njegovim planovima da studira psihologiju ili pravo.

Sa 18 godina De Gelder je, kako tvrdi, pokušao samoubistvo legavši na železničke šine, ali je potom "promenio planove" i rešio da oduzima živote drugim ljudima.

Na pitanje sudije zašto je tragao za ljudima koji su mu bili nepoznati, De Gelder je odgovorio da "čovek ne ubija one koje zna i koje voli".

Policija tvrdi da je De Gelder planirao napade u još dva obdaništa, policijskoj akademiji, kao i napad na belgijskog kralja, ali je uhvaćen u roku od jednog sata posle zločina u jaslicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: