Keri pozvao opoziciju Sirije u Rim

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je sirijsku opoziciju da prisustvuje međunarodnom sastanku "Prijatelja Sirije" u Rimu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

19:48

Default images

Keri je istakao da nastavak nasilja u Siriji ukazuje da je vreme da sirijski predsednik Bašar al-Asad ode s vlasti.

"Želim da naši prijatelji u sirijskoj opoziciji znaju da ne idemo u Rim samo da bismo razgovarali. Idemo u Rim da bismo doneli odluku o narednim koracima i možda čak drugim opcijama", rekao je Keri tokom posete Londonu i svoje prve međunarodne turneje u svojstvu državnog sekretara SAD.

Keri je, takođe, istakao da američki predsednik Barak Obama razmatra koje dalje korake je potrebno preduzeti kako bi se zaštitili civili u Siriji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kerijem, britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pozvao je da se sirijskoj opoziciji pruži znatno veća podrška kako bi se okončao konflikt, koji traje već skoro pune dve godine.

Pojedini članovi duboko podeljenog Sirijskog opozicionog saveta ranije su zapretili da neće prisustvovati sastanku u Rimu u četvrtak.

Kada je reč o Iranu, Keri je u Londonu poručio da Teheran još ima vremena za diplomatsko rešenje njegovog spornog nuklearnog programa, ali da mora da pregovara sa svetskim silama "u dobroj veri".

"Prozor za diplomatsko rešenje jednostavno ne može po definiciji ostati zauvek otvoren. Ali otvoren je danas. Otvoren je sada", rekao je Keri novinarima, uoči sutrašnjeg nastavka pregovora svetskih sila sa Iranom u Almatiju, u Kazahstanu.

Keri se u Londonu najpre sastao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, s kojim je razgovarao o izgledima za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i EU i značaju bliskoistočnih mirovnih pregovora, javio je AP.

Keri i Kameron su, takođe, izrazili odlučnost da se spreči nuklearno naoružavanje Irana, a razgovarali su i o izazovima koje predstavljaju događaji u Siriji, Libiji i Egiptu, rekao je portparol britanskog premijera.

Američki državni sekretar kasnije danas otputovaće u Berlin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: