Haljimi: Uključiti i ministarstva

Riza Haljimi izjavio je da očekuje da se u rešavanje problema Albanaca na jugu Srbije, pored predstavnika Koordinacionog tela, uključe i nadležna ministarstva.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.02.2013.

18:55

Default images

Haljimi je, nakon sastanka predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca s predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem u kancelariji OEBS-a u Bujanovcu, novinarima rekao da je bilo reči o konkretnim problemima iz svih životnih oblasti i da je zadovoljan razgovorom.

"Što se tiče ekonomskog razvoja tražili smo da nam se kaže zašto Preševo i Bujanovac nisu uključeni u pretpristupne IPA fondove EU i zašto nema saradnje sa Makedonijom, kada takva saradnja postoji i sa Bosnom i sa Hrvatskom", kazao je Haljimi.

Želimo da znamo šta je s Koridorom 10 koji prolazi kroz opštine Bujanovac i Preševo, a čija se izgradnja, iako je svečano otvoren pre četiri godine, ne privodi kraju, rekao je republički poslanik.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva koje su Albanci postavili jeste zakonsko regulisanje funkcionisanja Nacionalnog saveta Albanaca.

"Ako Vlada Srbije i lokalne samouprave nastave opstrukciju i ne spovode zakone kada je reč o radu Nacionalnog saveta Albanaca, njegovo funkcionisanje u Bujanovcu i Preševu će biti dovedeno u pitanje", rekao je Haljimi.

Haljimi je rekao da očekuje ozbiljniji pristup Vlade Srbije u rešavanju problema Albanaca na jugu Srbije.

"Sklon sam da poverujem u ozbljniji pristup Vlade Srbije u odnosu na prethodne periode", rekao je jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije.

Stanković zadovoljan saradnjom s predstavnicima Albanaca

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković izrazio je danas zadovoljstvo zato što se razgovor s predstavnicima Albanaca iz Preševa i Bujanovca, s kojima je razmatrao probleme porodilišta, obrazovanja i pokretanja proizvodnje, vodi u okviru državnih institucija.

"Prioritetna pitanja su aktivnosti na završetku izgradnje porodilišta, zgrade odeljenja ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, rešavanje pitanja stipendija za srednjoškolce i studente koji će naredne godne upisati taj fakultet, pokretanje porizvodnje u fabrikama poput Gumoplastika", kazao je Stanković.

Nakon sastanka u Kancelariji OEBS-a u Bujanovcu, koji je trajao duže od pet sati, Stanković je rekao novinarima da je dogovoreno da se sva pitanja izneta na današnjem sastanku rešavaju u okviru državnih organa Srbije i da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na njihovom rešavanju.

Stanković je naveo da je s predstavnicima Albanaca razgovarao o tekućim problemima, odnosno o pitanjima koja su oni postavili u dokumentu upućenom Vladi Srbije i Koordinacionom telu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: