CG: Mitropolija nije podnela zahtev

MUP Crne Gore saopštio da Mitropolija crnogorsko-primorska nije podnela zahtev za registraciju, shodno Zakonu o pravnom položaju verskih zajednica.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

22:09

Default images

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je ranije da je zahtev za registraciju podnet prošlog proleća, ali da je ignorisan od MUP-a Crne Gore.

Iz MUP-a su naveli da dopis, koji je Mitropolija uputila crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću, a potom ga dostavio tom vladinom resoru, ne može smatrati zahtevom za registraciju.

Sadržaj dopisa se ne može smatrati kao zakonom propisana prijava osnivanja i delovanja verske zajednice, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a.

Podseća se da MUP izdaje uverenja o prijavi osnivanja verske zajednice, prema Zakonu o njihovom pravnom položaju.

Prilikom prijave osnivanja i delovanja, koju verska zajednica podnosi nadležnom organu za unutrašnje poslove na čijoj teritoriji je njeno sedište, verska zajednica je dužna da navede naziv, sedište njenog organa ili organizacije i prostorije u kojima će obavljati verske poslove , navodi MUP Crne Gore.

U Crnoj Gori je, kako je saopšteno, shodno zakonskoj proceduri, prijavleno 17 verskih zajednica. Među njima su i tradicionalne verske zajednice, kao što su Crnogorska pravoslavna crkva, Barska nadbiskupija, Kotorska biskupija, Jevrejska zajednica i Mešihat islamske zajednice u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a Crne Gore su naveli da su nakon podnošenja zahteva, sve registovane verske zajednice, u zakonom predviđenom roku, dobile uverenja od tog resora o prijavi osnivanja i delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: