SDA blokirala smenu Vlade FBiH

Dom naroda parlamenta Federacije BiH izglasao odluku o nepoverenju vladi, ali stupanje na snagu je blokirano jer je SDA pozvala na zaštitu nacionalnog interesa.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

19:02

Default images

Prema posebnoj proceduri glasanja predviđenoj u ovakvim slučajevima, klubovi hrvatskih i srpskih poslanika su podržali smenu vlade, ali ta odluka nije dobila potrebnu podršku u bošnjačkom klubu, pa je smena vlade time do daljnjeg odložena, bez obzira na činjenicu da je za nju ranije ove nedelje glasao i Zastupnički dom.

Nakon ovakvog ishoda sednice Doma naroda, o tome da li je povređen vitalni nacionalni interes Bošnjaka u roku od 30 dana trebalo bi da se oglasi Ustavni sud FBiH, odnosno njegovo Veće za zaštitu vitalnih nacionalnin interesa.

To veće, međutim, ne može da zaseda, jer nisu popunjena tri od devet sudijskih mesta, pa nema ni potrebnog kvoruma za donošenje odluka.

Izbor sudija blokiran je, jer o tome ne mogu da se dogovore predsednik FBiH Živko Budimir i potpredsednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić.

Na taj način je odložena odluka o smeni Vlade FBiH, na kojoj su insistirali SDP, HDZ BiH i HDZ 1990, kao i Savez za bolju budućnost (SBB), a kriza vlasti u ovom entitetu produžena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: