File otkazao posetu Makedoniji

Evropski komesar za proširenje Štefan File otkazao je posetu Makedoniji koja je bila planirana za sledeću sedmicu. Opozicija i vlast još bez dogovora.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

18:52

Default images

Opozicione socijaldemokrate u Makedoniji bojkotuju skupštinu, a najavili su i bojkot predstojećih lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani 24. marta.

Oni umesto toga traže raspisivanje parlamentarnih izbora. Nesuglasice opozicije i vlade kulminirale su 24. decembra tokom rasprave o budžetu, kada je došlo i do sukoba poslanika.

Danas je skoro izvesno da će se u Makedoniji ići na lokalne izbore bez opozicije. Ovo je jedinstveni epilog posle današnjih ponuda i odbacivanja između lidera opozicije i vlasti Branka Crvenkovskog i Nikola Gruevskog.

Lider opozicije je kao poslednji predlog je zatražio odlaganje lokalnih izbora za 28. april i prevremene parlamentarne izbore za 29. septembar ukoliko opozicija osvoji jedan glas više na lokalnim izborima.

Crvenkovski je decidirano rekao da je ovo poslednja javna ponuda i zbog toga što je sve skrivene ponude Gruevski odbijao. Lider SDSM-a je rekao da će se prihvatanjem ovih predloga opozicija vratiti u skupštinu, odakle su izašli nakon incidenata 24. decembra.

„Ukoliko ne bude prihvaćen ovaj predlog bojkotovačemo lokalne izbore, a naši poslanici će deponovati svoje mandate u Skupštini", rekao je Crvenkovski.

Sa strane Gruevskog dato je ekspresno odbijanje i kontraodgovor- ono što nudi DPMNE je prolongiranje rokova od tri do četiri dana kako bi opozicija podnela kandidatske liste, a tajming za lokalne izbore da ostane isti - 24. mart.

Ne postoji teoretska mogućnost za bilo kakav dogovor sa SDSM-om u kome se spominju prevremeni izbori u bilo kojoj opciji, a takođe ne postoji ni mogućnost za prolongiranje datuma održavanja lokalnih izbora, stoji u saopštenju VMRO DPMNE-a.

I dok je Gruevski dao rok do večeras do 19 sati za, kao što kažu, ponudu uzmi ili ostavi, Crvenkovski odgovara: ne, hvala.

I dok se VMRO uveliko sprema za kampanju i promovišu svoje kandidate za gradonačalnike, opozicionari se ipak, kako kaže njihov lider, spremaju za vraćanje njihovih mandata, ostavke u državnoj izbornoj komisiji i bojkot izbora.

"Prethodne runde dijaloga na visokom nivou i decembarski zaključci Evropskog saveta stvorili su mogućnost za dalji napredak reformi povezanih sa evrointegracijama i za otvaranje pristupnih pregovora. Sadašnja situacija stavlja u rizik takvu mogučnost" , navodi File.

Komesar File je u saopštenju naveo da je razočaran "pomanjkanjem napretka i želje da se okonča politička nestabilnost".

Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od 2005. godine, ali još nije dobila datum za formalni početak pregovara pre svega zbog protivljenja Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: