Sirija: Oteli autobus sa civilima

Naoružana grupa otela je na severozapadu Sirije autobus sa oko 40 osoba od kojih su većina žene i deca, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 14.02.2013.

20:09

Default images

"Većina otetih su žene i deca, ima samo nekoliko muškaraca", rekao je direktor te nevladine organizacije sa sedištem u Londonu Rami Abdel Rahman, dodajući da žrtve uglavnom potiču iz sela u pokrajini Idlib.

Autobus se, prema saopštenju, kretao prema Damasku, preneo je AFP.

"Otmičari su najverovatnije pobunjenici koji koriste potpuni bezbednosni vakuum u ovoj oblasti, iz koje se vojska povukla", dodao je Rahman.

Rahman je naglasio da je Opservatorija "veoma zabrinuta za sudbinu otetih žena i dece".

Pobunjenici zauzeli naftno polje

Sirijski pobunjenici zauzeli su danas najveći deo naftnog polja na severoistoku zemlje, u poslednjem u nizu strateških uspeha koje su postigli ove nedelje, meu kojima su zauzimanje brane i odbrambenih položaja oko važnog aerodroma.

Borci opozicije koji pokušavaju da zbace režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada zauzeli su i Šadadah, grad u blizini naftnog polja Džbejsa u provinciji Hasaka, rekao je Rahman.

Abdul-Rahman je rekao da su pobunjenici zauzeli oko 70 odsto naftnog polja, ali i da u toj oblasti još ima sporadične razmene vatre.

Pobunjenici su takodje nastavili borbe za glavni aerodrom u Alepu, koje su danas ušle u treći dan.

Ranije ove nedelje, pobunjenici su zauzeli najveću branu u zemlji kao i vojnu bazu u blizini Alepa. Oni su borbe približili centru Damaska, središtu Asadovog režima.

Asadove snage napadale su pobunjeničke položaje iz vazduha i granatirale uporišta opozicije kako bi suzbile njigovo napredovaje na severozapadu i oko prestonice.

Napad na Damask bio je drugi pokušaj opozicije da zauzme glavni grad od jula 2012, kada su pobunjenici uspeli da zauzmu nekoliko gradskih četvrti pre nego što ih je isterala vojska.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, skoro 70.000 osoba ubijeno je od početka sukoba u Siriji 15. marta 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: