Đenero: HDZ na gubitku

Politički analitičar Davor Đenero smatra da je HDZ na gubitku zbog sukoba Jadranke Kosor sa aktuelnim rukovodstvom stranke, s Tomislavom Karamarkom na čelu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.02.2013.

19:24

Default images

Podsetimo, najavljeno je zasedanje partijskog Suda časti koji bi, kako se nagađa, mogao da donese odluku o njenom isključenju i danas je u centru pažnje hrvatske javnosti.

"Zaoštravanje sukoba s ličnošću koja ima čist bekgraund i uspešan rezultat na mestu predsednika vlade i za koju danas ljudi, kad porede efikasnost nje i njenog naslednika (Zorana) Milanovića, kao i njeno moguće isključenje iz stranke ne pogoduju HDZ-u", rekao je Đenero Tanjugu.
Đenero smatra da je Kosorova bila "vrlo solidan" predsednik vlade koju je preuzela od Ive Sanadera kada se ona, kako kaže, raspadala, kad im se raspadao državni budžet i kad su im pristupni pregovori s EU bili blokirani.

"Uspela je da deblokira i završi pregovore sa EU, uspela je da sačuva budžet od raspadanja, pa čak i da u jednom kvartalu privreda ima blagi rast. Uspela je u vladu da uvede kompetentne ljude kao što su stručnjak za finansije Martin Dalić ili Davor Božinović, koji je bio ministar odbrane, pa je njena vlada funkcionisala bitno bolje nego ona koju je preuzela", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Kosorova za vreme koje je provela u vladi, bilo kao ministarka, vicepremijerka ili premijerka, nije imala nijedan skandal.

"Nju prati samo neugodna priča s početka njene karijere sredinom devedesetih oko stana oduzetog braći Drobac, sinovima oficira JNA u koji se ona kasnije uselila. Ta epizoda govori da se ona, politički vrlo naivna, dala izigrati od ljudi s vrlo prljavim i opasnim namerama", kazao je Đenero.

On je ukazao na to da poziciju Kosorove nije moguće porediti s pozicijom bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, koji je iz političkog života svoje stranke uklonjen iz dva razloga, zbog korupcije zbog koje mu se danas sudi u više procesa i zbog pokušaja unutarstranačkog udara početkom 2010. godine.

"Ona je pogrešila što nije shvatila da poraz na parlamentarnim izborima krajem 2011. znači potrebu da se povuče sa čela stranke i što odmah nakon izbora nije sazvala konvenciju stranke na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo i obezbedila brza smena generacija na čelu stranke. Ali njeni oponenti greše što s njom zaoštravaju odnose", rekao je Đenero.

Na pitanje koliko glasova HDZ može izgubiti zbog priča oko Jadranke Kosor, Đenero ističe da je "HDZ već izgubio glasove koje je mogao izgubiti".
"Karamarko greši što HDZ brzo pomiče od političkog centra udesno i što ne pokušava da zauzme što je moguće više centrističkog prostora. On se obraća isključivo glasačima desno od centra i glasačima koji su tradicionalno čvrsto vezani uz HDZ. Njih ne može izgubiti, a s druge strane u tom glasačkom telu možda može dobiti na uverljivosti uklanjanjem prethodnika jer je autoritarni način vođenja stranke deo tradicije koju to biračko telo očekuje", smatra Đenero.

On, međutim, dodaje da dugoročno ova situacija s Kosorovom nije dobra za HDZ, jer na taj način ne mogu računati na povratak na vlast.

S te pozicije ostaje se u snažnoj i uticajnoj manjini, ali ipak manjini, naveo je Đenero.

Inače, Kosorova je, kako su preneli zagrebački mediji, izjavila da će se odazvati Visokom časnom sudu HDZ-a, kao i da se "vrlo ozbiljno" priprema za taj postupak.

Više stranačkih kolega Kosorovu je prijavilo stranačkom Sudu časti jer je, prema njihovoj oceni, svojim izjavama nanela veliku štetu stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: