Oštra polemika zbog Mesarovićeve

Dugo najavljivana rasprava o smeni predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović izazvala oštru polemiku u skupštini. Stavove ukrstili LDP, DS i ministar.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

00:15

Default images

Rasprava je završena oko 21 sat.

U žestokoj polemici ministar pravde Nikola Selaković, koji je u skupštinu došao kao predstavnik Visokog saveta sudstva, "slikovito" je objasnio poslanicima način na koji je Mesarovićeva izabrana na funkciju predsednice VKS.

"Zamisle da je predsednik skupštine izabran pre svakog od vas, neko vam je izabrao predsednika skupštine, onda poslanike. Zamislite da je prethodni saziv doneo zakon po kome je tako nešto moguće, a Ustav kaže da to nije moguće", rekao je Selaković.

On je poslaniku DS Srđanu Mikoviću poručio da ga čudi to što je on, koji je dobar pravnik, "pobrkao jabuke i kruške", jer niko nije govorio o prestanku sudijske funkcije. Ukoliko skupšitna donese odluku o prestanku funkcije predsednika VKS, Mesarovićeva ostaje sudija tog suda, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud je rekao da je odredba po kojoj je predsednik VKS izabran na tu funkciju neustasan i zato nema mesta bilo kakvom personalizovanju, već se isključivo radi o postupanju po odluci tog suda.

Na kraju celodnevne rasprave u Skupštini Selaković je kazao da treba poštovati odluku Ustavnog suda Srbije (USS) koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Nata Mesarović svojevremeno izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

"Ovo danas nije nikakav revanšizam, nikakvo kažnjavanje; ali da neko treba da snosi odgovornost za katastrofalno urušavanje pravnog sistema u Srbiji - treba da snosi", kazao je Selaković.

Ministar je ocenio da pravosuđe izgleda "jadnije i nesrećnije" nego u vreme jednopartijskog sistema i da će vreme pokazati ko je za to odgovoran.

Selaković je kazao da može da razume to što Nata Mesarović smatra da ne treba poštovati odluku U S S, i naveo, da je postojao "delić kredibiliteta", neko bi posle takve odluke U S S podneo ostavku i time pokazao da je dostojan vršenja te funkcije.

"Do toga nije došlo. Očigledno da neko odluke poštuje, a neko ne poštuje. Nijedna normalna zemlja ne može ni da sanja da predsednik najvišeg suda u državi može da bude izabran na način protivan Ustavu. To se dogodilo u Srbiji", kazao je Selaković.

Ministar je pozvao poslanike da glasaju u skladu s Ustavom koji kaže da Skupština bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda, na predlog Visokog saveta sudstva (V S S). Povodom kritike legitimiteta VSS da predloži prestanak funkcije, Selaković se pozvao se na Ustav, na
Zakon o Narodnoj skupštini i na skupštinski Poslovnik.

"Ako je nekome toliko stalo do osobe koja je danas predsednik Vrhovnog kasacionog suda, stiče se mogućnost da konkuriše i da izadje pred svoje kolege pred koje nije izašla prvi put, jer nije postojao VSS", kazao je Selaković.

Poslanik DS Borislav Stefanović kazao je tokom rasprave da je odluka o smeni predsednice Vrhovnog kasacionog suda "štetna po naš inače teško bolestan pravosudni sistem". "Trebalo je da promenite zakon i mi bi vas podržali, a ne da dođete ovde i da vršite egzekuciju Nate Mesarović", kazao je Stefanović.

On je upitao koji sudija će posle takve odluke moći da presudi na štetu klijenta predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana.

Ministar pravde Nikola Selaković negirao je da je predlog za prestanak funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović politička smena i odbacio primedbe opozicije da neko sprovodi "lični rat sa njom, jer je imala snage da osudi ubice premijera Zorana Đinđića".

"Pucanj u premijera Zorana Đinđića bio je pucanj u Srbiju. Ja sam srećan što je ova zemlja i njeno pravosuđe smoglo snage da osudi ubice i nemam problem da to kažem. Onaj ko bi imao problem da to kaže imao bi problem sa samim sobom", rekao je ministar Selaković odgovarajući šefu poslaničkog kluba DS Borislavu Stefanoviću.

Predsednik liberala Čedomir Jovanović kritikovao je ministra Selakovića, navodeći da je sve što je u obrazloženju predložene odluke rekao netačno.

"Ustavni sud Srbije nije tražio ovu sednicu, nije zahtevao smenu Mesarović. Budite političar sa karakterom ili pustite Olivera Antića da tu sedi, pošto ste izvršilac njegovih naloga. Ovde se u potpunosti negira elementarni postulat normalnog društva, a to je ravnopravnost zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, a nje nema ukoliko minister nema hrabrosti da kaže da je on pokrenuo inicijativu", rekao je Jovanović.

Iz SNS su mu odgovorili da Ustavni sud ne mora da traži da se njegova odluka izvrši i da svi moraju da poštuju odluke te najviše sudske instance.

LDP je kritikovala i to što Mesarovićeva nije pozvana da prisustvuje sednici na kojoj se raspravlja o njoj, a poslanica te stranke Judita Popović navela je da time vlast pokazuje koliko se poštuju Ustav i zakoni.

"Dovedite ovde svog predsednika, simbol poštovanja zakona reda i pravde, pa da o tome razgovaramo političkim argumentima", rekao je Jovanović.

Uz ocenu da je šef posalničkog kluba LDP "bolji dramaturg nego pravnik", ministar Selaković je rekao da "svako ima pravo da ne razume, pa onda neka pročita".

"Iza ovakog predloga ne stojim ja, ja jesam pokrenuo inicijativu, to nije ništa tajno, kada je reč o aktu kojim su nekome pojedinačna prava povredjena, pitam kako biste vi funkconisali da vam je presednik skupštine izabran mimo Ustava. Ako prvi medju vama ne može da bude izabran u skaldu sa Ustavom, ko može", poručio je ministar.

Poslanik LSV Dragan Andrić rekao je da će ta partija glasati protiv te odluke, jer razlozi za prestanak funkcije Nate Mesarović nisu jasno opredeljeni.

"To je politička odluka, a nama treba pravna država. Da li je ovo neka vrsta revanšizma zbog nekih odluka koje je Nata Mesarović hrabro donela?", rekao je Andrić.

Poslanik SVM Laslo Varga ocenio je da je teško definisati suštinu današnje rasprave i dodao da ta partija neće podržati odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda.

Polemika je završena molbom poslanika LDP Bojana Đurića, koju je uputio predsedniku skupštine Nenadu Stefanoviću, da "ministra uvedete u red, jer u skupštini nije ni profesor ni asistent, pa ne može da pridikuje poslanicima".

Inače, poslanici vode objedinjenu raspravu o prestanku funkcije predsednici VKS, predlogu odluke o razrešenju člana Nacionalnog saveta za kulturu, o predlogu odluke o utvrđivanju sastava Komisije za praćenje sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – Žene, mir i stabilnost.

Pored tih tačaka, u jedinstvenom pretresu je i Predlog odluke o izmeni Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, što lider liberala vidi kao način da se marginalizuje sve ono što je u vezi s prestankom funkcije predsednice VKS .

Kako javlja novinar B92, ova rasprava se neće završiti danas.

Mesarovićeva će, ukoliko Skupština donese odluku o njenom razrešenju, ostati i bez funkcije predsednice VSS, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VSS.

Prestanak funkcije Mesarovićevoj predložio je i skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Razlog za prestanak funkcije, kako je objašnjeno, jeste to što je učinjena proceduralna greška prilikom izbora, odnosno što je izabrana bez prethodnog mišljenja opšte sednice VKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: