Božović sa Karpenterom u Njujorku

Državni sekretar Ministarstva policije Vladimir Božović sastao se u Njujorku sa v.d. šefa policijskog DPKO Endrujem Karpenterom.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

23:46

Default images

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, Božović je izrazio interes za zapošljavanje srpskih policijskih eksperata u sedištu UN u Njujorku i naglasio da je veliko iskustvo koje poseduje srpska policija, a koje je stečeno u složenim okolnostima, može da bude od velikog značaja za UN.

Šef policijskog odeljenja za strateška pitanja departmana za mirovne operacije Ujedinjenih nacija je istakao da je upoznat sa pitanjima srpske policije i objasnio da postoje dva oblika učestvovanja zemalja članica u mirovnim misijama i to kroz individualno učešće ili kroz formalne policijske jedinice.

On je ukazao i na novi oblik učestvovanja, koji je u fazi pripreme, a podrazumeva formiranje timova od po sedam policijskih eksperata koji su specijalizovani za određene oblasti, kojima put i dnevnice plaćaju UN.

Kako je saopštio MUP, Karpenter je obećao da će o detaljima ovakvog učešća u bliskoj budućnosti izvestiti države članice UN, uključujući i Srbiju.

On je govorio i o predstojećem Trećem regionalnom sastanku o strateškim okvirnim smernicama za učešće policije u mirovnim operacijama, koji će se održati u Kijevu od 19. do 21. marta ove godine, istakavši da kroz tematske seminare Ujedinjene nacije nastoje da uvedu pravila, standarde i doktrine za sve UN policijske eksperte u mirovnim operacijama.

Karpenter je naglasio da zemlje koje imaju policijske oficire za vezu pri Stalnim misijama UN imaju najbolje i najaktivnije odnose sa DPKO, pa tako bolje i sarađuju u odnosu na zemlje koje ih nemaju.

Osim tema u vezi sa saradnjom sa UN, Božović je preneo da MUP Srbije takođe nastoji da unapredi efikasnost korišćenja fondova Evropske unije namenjenih unapređenju rada policije i naglasio da je to jedan od prioriteta Vlade, istovremeno ukazavši i na napore Vlade Srbije u borbi protiv korupcije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: