Tači: Jednaka prava za Srbe

Hašim Tači kaže da očekuje da će sledeći sastanak između njega i Ivice Dačića biti "novo poglavlje u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije".

Izvor: Beta

Sreda, 13.02.2013.

20:08

Default images

"Očekujem intenziviranje tog procesa, koji će doneti i rezultate, a kako bi definitivno došlo do normalizacije situacije na severu Mitrovice, do gašenja i udaljavanja bezbednosnih struktura Srbije iz tog dela. Ta odgovornost je direktno na premijeru Srbije, dakle Dačiću", rekao je Tači u intervijuu za radio Slobodna Evropa.

On je najavio da će kosovska strana dati svoju ponudu za Srbe na severu, kako bi se oni integrisali u novi kosovski život, u budući Parlament Kosova i u centralne i lokalne institucije.

"Radimo na stvaranju boljih uslova za transformaciju ili integraciju obrazovnih i zdravstvenih struktura, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", rekao je Tači. On je rekao da će Srbi, građani Kosova, uživati jednaka prava na celoj teritoriji.

"Neće postojati etničke grupe sa pravima dvostrukih standarda za zajednice, a to neće važiti ni za Srbe. Naša ponuda je izuzetno velikodušna, u skladu je sa Ustavom i zakonima Kosova, sa evropskim standardima", rekao je Tači.

On je rekao da treba početi time što će se preko razvojnog fonda investirati u infrastrukturu i promeniti život građana u tom delu nabolje.

"Potreban nam je pravosudni sistem u skladu sa evropskim standardima i Ustavom i zakonima Kosova, kao i integracija građana u sve kosovske institucionalne mehanizme - u obrazovanje, zdravstvo, javne usluge, policiju, Bezbednosne snage Kosova, a kako bismo izgradili demokratske, multietničke i funkcionalne institucije na svakom koraku teritorije Republike Kosovo", rekao je Tači.

Premijer Kosova je rekao da će institucije Kosova poštovati i sva prava koja proizlaze iz pravnih akata Kosova, iz međunarodnih sporazuma, kao i pravo legitimnog interesovanja Srbije za srpske građane na Kosovu.

"Želim da verujem da će se proces dijaloga u Briselu okončati normalizacijom međudržavnih odnosa Kosova i Srbije, otvarajući tako jedan novi proces dobrosusedstva, koji je dosad nedostajao", rekao je Tači.

Premijer Kosova je rekao da prepreke za viznu liberalizaciju za Kosovo leže u Briselu i da su one političke, a da je razlog nejedinstvo među članicama Evropske unije povodom statusa Kosova.

"Kašnjenje Kosova na putu vizne liberalizacije nema tehničke već političke razloge i te prepreke leže u Briselu, s obzirom da ne postoji jedinstvo među članicama o statusu Kosova. To kašnjenje Brisela je nepravedno u odnosu sa Kosovom", rekao je Tači.

Prema Tačijevim rečima, građani Kosova su tretirani kao građani drugog reda i u bivšoj Jugoslaviji. "Ne želim da verujem da se tako nešto može desiti i od strane EU", rekao je Tači.

"Nas je oko dva miliona građana, mi priznajemo i razumemo Evropu, i najmlađi smo Evropljani, i nepravedno kasnimo za slobodnim kretanjem u zemljama EU. U rekordnom roku smo sproveli potrebne standarde i kriterijume, ali nema opravdanja da za Kosovo postoje dvostruki standardi u odnosu na ostale zemlje koje su prošle isti ovaj proces", rekao je Tači, odgovarajući na ocene koje je juče dala Evropska komisija o procesu liberalizacije viza za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: