Kosovo još daleko od ukidanja viza

Evropska komisija ocenila je da vlasti u Prištini moraju da usvoje neke ključne zakone, kako bi mogli da računaju na odluku o ukidanju viza za zemlje Evrope.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2013.

21:11

Default images

Oni moraju i da učine bitna zakonska usaglašavanja s propisima EU.

U saopštenju koje je izdala EK u Briselu, ocenjeno je da su sadašnje sposobnosti Kosova da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije ograničene, što sobom nosi moguće oštre posledice po unutrašnju bezbednost Evropske unije.

Evropska komisija je predočila i da je među zemljama EU zone Šengena neujednačena stopa odbijanja zahteva za vize koje upućuju žitelji Kosova, ali je ukazano na to da je od nedavno udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju.

Navedeno je i da se smanjuje broj osoba s Kosova koja ilegalno borave u EU ili traže azil, dok broj onih koji čekaju da iz EU budu vraćeni na Kosovo mora biti smanjen.

U tom izveštaju se navodi da će Evropska komisija kasnije ove godine izdati drugu ocenu, u kojoj će se usredsrediti posebno na nastojanja Kosova da usvoji preporuke date u ovom izveštaju.

Prema saopštenju EK, zvaničnici Komisije su u Prištini danas s predstavnicima kosovske vlade razmenili mišljenje o tim ocenama, u kojima je ukazano da su kosovske vlasti usvojile niz zakona u skladu s mapom puta za viznu liberalizaciju.

Ali je podvučeno da se moraju razjasniti odredbe novog krivičnog zakonika i krivičnog postupka, dok mora biti usvojen i predlog zakona o povraćaju imovine.

"Mapa puta", program mera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je prištinskim vlastima uručena u junu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: