UN: Broj poginulih u Siriji 70,000

Broj poginulih u građanskom ratu u Siriji dostigao je skoro 70.000, izjavila je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

20:37

Default images

Ona je ponovo osudila neuspeh Saveta bezbednosti UN da se dogovori oko akcije u Siriji.

Pilajeva je prošlog meseca objavila da je broj žrtava dostigao 60.000. "Taj broj je sada verovatno blizu 70.000", rekla je ona na sastanku Saveta bezbednosti o zaštiti civila u sukobu.

"Nepostojanje konsenzusa o Siriji i pasivnost koja iz toga proističe kastastrofalni su i cenu za to su platili civili na obe strane", kazala je Pilajeva, kritikujući podele unutar SB po pitanju građanskog rata u Siriji koji traje već 23 meseca.

"O nama će ljudi suditi na osnovu tragedije koja se odvija pred našim očima. Ovaj savet, kao i one među nama koji se nalaze na ključnim položajima u UN, s pravom će pitati šta smo uradili", rekla je ona.

Rusija, poslednji saveznik sirijskog predsednika Bašara Asada, i Kina tri puta su upotrebile veto kao stalne članice SB da blokiraju donošenje rezolucija kojima bi samo bilo zaprećeno sankcijama.

Pilajeva je uputila novi apel da se Međunarodni krivični sud pozabavi građanskim ratom u Siriji, prenosi AFP.

"Time bi bila poslata jasna poruka i vladi i opoziciji da će snositi posledice za svoje postupke i moglo bi imati veoma značajno preventivno dejstvo", poručila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: