Simatović na slobodi do presude

Haški tribunal saopštio je da je Pretresno veće odobrilo zahtev Franka Simatovića da bude na privremenoj slobodi u Srbiji do donošenja presude na proleće.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

18:56

Default images

U skladu sa odlukom veća, Simatović će biti privremeno oslobođen počev od "prvog pogodnog dana posle 14. februara", do datuma koji će veće kasnije odrediti.

Simatović je u Tribunalu optužen, zajedno sa Jovicom Stanišićem, da su kao nekadašnji visoki funkcioneri Službe državne bezbednosti Srbije učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu progona nesrpskog stanovništva s područja Hrvatske i BiH.

Zločine su, prema optužnici, počinile policijske i paravojne trupe pod njihovom kontrolom, među kojima “Crvene beretke”, Srpska dobrovoljačka garda (SDG) i “Škorpioni”.

U završnoj reči, krajem januara, tužilaštvo je predložilo kazne doživotnog zatvora za obojicu optuženih, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Obojica optuženih bili su na privremenoj slobodi od jula prošle godine do 24. januara ove, kada su se vratili u Hag kako bi prisustvovali iznošenju završnih reči.

Tužilaštvo se protivilo puštanju Simatovića na privremenu slobodu, ukazujući da u ovoj fazi postupka postoji "povećan rizik" da će on pobeći.

Pretresno veće je u odluci naglasilo da je Simatović i u ranijim prilikama kada je privremeno oslobađan, poštovao sve uslove iz naloga suda.

Zahtev je propraćen garancijama Republike Srbije i veće je uvereno da će se optuženi vratiti u Pritvorsku jedinicu i da neće predstavljati opasnost za žrtve, svedoke ili druge osobe, navodi se u odluci.

Donošenje presude u predmetu protiv Stanišića i Simatovića očekuje se na proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: